Bitcoin is een virtuele internet munteenheid, die je met echt geld kunt kopen. Bitcoins wordt afgekort naar BTC net als EUR voor de Euro.

De volatiliteit van de koers maakt Bitcoin tot een zeer risicovolle, maar mogelijk ook zeer interessante belegging.

Wat zijn Bitcoins

Bitcoins zijn een combinatie van geld en beleggen. Je kunt je geld beleggen in Bitcoins en speculeren met de koers van de Bitcoin. Je kunt ook op steeds meer plaatsen online betalen met de Bitcoin.

Bitcoins zijn eigenlijk niet meer dan een bestandje de zgn. “wallet.dat”. Als dit bestand weg is, is ook je geld weg.
Zie deze munteenheid als een vorm van een cadeaubon in virtueel geld.

Bitcoin Koers enorm gestegen

De koers van de Bitcoin is de laatste jaren enorm gestegen. Spaargeld levert bijna niets meer op, vroege Bitcoin beleggers hebben enorme winsten gemaakt.

In de trend waarbij de lage spaarrente er voor zorgt dat spaargeld niets meer opbrengt, gaan veel mensen beleggen in bijvoorbeeld deze virtuele Bitcoin munteenheid.

Volg de actuele Bitcoin Koers

De koers van de Bitcoin kun je van minuut tot minuut volgen. Hierbij zul je zien dat de koers van de Bitcoin enorm kan fluctueren. Toch zie je op de lange termijn dat er een stijgende lijn zit in de koers van de Bitcoin.

Volg de Bitcoin koers onder andere op BitcoinSpot.

Volg de actuele Bitcoin Transacties

Volg hier wereldwijd de lopende Bitcoin Transacties

Unconfirmed Bitcoin Transactions

Waar kun je Bitcoins kopen

Via verschillende marktplaatsen kun je Bitcoins kopen voor euro’s of dollars. Er is inmiddels een meer dan levendige handel in Bitcoins ontstaan. In Nederland kun je bij LiteBit via iDEAL direct de Bitcoins kopen.

Bitcoin Wallet

Bitcoins sla je op in een digitale portemonnee genaamd de ‘Wallet’. Deze Bitcoin Wallet staat op je eigen computer, je mobiele telefoon, op internet in de cloud, of op een hardware wallet.

Bekende Bitcoin Wallets zijn:

  • Cloud wallet : Blockchain.info
  • Cloud Wallet Nederland : Litebit
  • Hardware Wallet : Trezor Bitcoin Safe

Veiligheid van de Bitcoin

Het unieke van bitcoins is o.a. dat het niet onder het bestuur valt van 1 organisatie of land. Hierdoor kunnen deze landen en/of organisaties geen invloed uitoefenen op de koers van de Bitcoin.

De Bitcoin is een virtuele munt, en er is geen toezichthouder. Je kunt dus zeker zeggen dat de Bitcoin niet veilig is. Zie het maar als een risicivolle belegging waarmee in korte tijd veel geld valt te verdienen, maar natuurlijk ook te verliezen.

Daarnaast is de munt virtueel en kan dus door hackers gestolen worden. Wees daarom erg voorzichtig met het investeren in de Bitcoin en wees zorgvuldig met de opslag van je Bitcoins.

Bitcoin diefstal

De grootste Bitcoin diefstal heeft tot nu toe plaatsgevonden bij Bitcoinhandelsplatform Mt Gox. Bij deze internetdiefstal werden in totaal 750.000 bitcoins van klanten gestolen en ook nog eens 100.000 van Mt Gox zelf. Mede door deze Bitcoin diefstal is Mt Gox failliet gegaan.