De kosten voor energie (stroom en gas), lopen de laatste jaren steeds meer op. De energietarieven worden ieder half jaar bijgesteld, maar de trend voor de komende jaren is oplopende energieprijzen.

Bezuinigen op de energieuitgaven is rendabel en soms met eenvoudige middelen te realiseren zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van het woongenot.

Energiebesparing

Huis Isoleren

Zonder goede isolatie lekt het grootste deel van de verwarmingsenergie razendsnel uit de woning weg. De CV ketel moet blijven stoken om het verlies aan te vullen.

Diverse isolatiemaatregelen zorgen er voor dat het warmteverlies wordt teruggedrongen, en de verwarming dus minder vaak hoeft op te starten. Hoerdoor wordt er bespaard op de stookkosten en verdien je dus de investering voor woningisolatie terug.

De terugverdientijd van isolatie is afhankelijk van het type woning en de soort isolatie.
Lees hier meer over mogelijke isolatiemaatregelen.

Energiezuinige apparaten

Heeft u nog ‘oude’ energieverslindende apparaten in huis?
Het vervangen van deze apparaten kan een enorme energiebesparing opleveren. Zeker apparaten zoals koelkast, vriezer, wasmachine en wasdroger nemen de grootste hap uit uw energiebudget.

Vervang deze apparaten door moderne energiezuinige types, en het energieverbruik zal spectaculair dalen.

Sluipverbruik beperken

Steeds meer apparaten kunnen niet meer volledig uitgeschakeld worden. Apparaten met afstandsbediening zoals TV en Audio, apparaten met klokjes, opladers en routers blijven vaak 24 uur per dag op stand-by staan. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het sluipverbruik soms wel tot 10% van het totale energieverbruik kan bedragen.

De huidige Europese regels schrijven voor dat apparaten in stand-by vanaf 2012 niet meer dan 0,5 tot 1 watt per uur mogen verbruiken. Maar alles bij elkaar opgeteld loopt dit toch behoorlijk op. Voor 1 Watt sluipverbruik mag je op €2,- per jaar rekenen.

Probeer daarom zoveel mogelijk apparaten volledig uit te schakelen door een schakelbaar stopcontact/stekkerdoos tussen de apparaten te plaatsen.

Overstappen Energieleverancier

Regelmatig overstappen van energieleverancier kan voordelig uitpakken. Vaak krijg je bij de nieuwe energieleverancier een welkomstbonus die in de honderden Euro’s kan lopen.

Daarnaast kunnen veranderende energiebehoeften door b.v. wijzigingen in de gezinssamenstelling er voor zorgen dat een andere energieleverancier dit voordeliger kan dan uw huidige energieleverancier.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn in opmars. Deze bron van ‘gratis’ energie wordt steeds goedkoper. In het begin was de terugverdientijd nog 15 jaar, in 2012 was de terugverdientijd al teruggebracht tot ongeveer 7 jaar en tegenwoordig kan dit al met 3 jaar.

Zonnepanelen leveren stroom zodra er licht op valt. Dus ook in het niet altijd zonnige Nederland is het rendabel om Zonnepanelen te plaatsen.

Zonnepanelen zijn niet in staat om de piekstroom te leveren die nodig is voor b.v. een wasmachine. De stroom wordt ‘normaal’ verbruikt vanuit het energienet. De zonnepanelen leveren gedurende de dag continu stroom terug aan het energienet. Dus zorgt dit er voor dat, bij voldoende capaciteit, het stroomverbruik door de panelen wordt gecompenseerd.

Subsidieregelingen

 • Energiesubsidiewijzer – Zoek hier uw subsidie voor energiebesparing
  Wilt u energiebesparende maatregelen nemen in uw woning of gebouw? Raadpleeg dan de energiesubsidiewijzer. Hierin ziet u precies welke mogelijkheden er in uw situatie zijn om subsidie te ontvangen van bijvoorbeeld het rijk, de provincie of uw gemeente. De energiesubsidiewijzer biedt één compleet en actueel overzicht van subsidies en andere financiële regelingen. Dit maakt het nóg aantrekkelijker om energie te besparen. Bent u een particuliere woningeigenaar, een woningcorporatie, een huurder, een particuliere verhuurder, een gemeente, een school of zorginstelling? Dan is de energiesubsidiewijzer voor u zeer geschikt.

Bespaartips energie

 • Uitschakelen stand-by sluipverbruik €2,- per Watt per jaar.
 • Was doen op 40 graden i.p.v. 60 graden Besparing €20,- per jaar
 • Was doen met volle trommel Besparing €10,- per jaar
 • Twee minuten korter douchen Besparing €30,- per jaar
 • Apparaten uit i.p.v. standby Besparing €45,- per jaar
 • Verwarming 1 uur voor bedtijd op 14 graden zetten Besparing €45,- per jaar
 • Gloeilampen vervangen door spaarlampen of LED lampen Besparing €50,- per jaar
 • Thermostaatkranen op radiatoren in slaapkamers Besparing €50,- per jaar
 • Douchen met een spaardouche (waterbesparende douchekop) Besparing €50,- per jaar
 • Verwarming 1 graad lager Besparing €55,- per jaar
 • Koken op gas i.p.v. elektrisch Besparing €60,- per jaar
 • Koelen en vriezen met A++ label Besparing €130,- per jaar
 • Dakisolatie (ongeveer 50 vierkante meter) Besparing €140,- per jaar
 • Stoken met een HR ketel Besparing €200,- per jaar