Het aardgas in Nederland begint schaars te worden. Mede door de aardbevingen rondom de gasvelden in Groningen zal de komende jaren het gasverbruik afgebouwd moeten worden.

In de keuken gaan we van het gasfornuis ook over naar elektrisch koken. De oplossing is koken op een keramische plaat, maar nog beter op een inductie plaat

Wat is inductie koken

We zijn al jaren gewend om te koken op gas, maar je ziet steeds meer keukens waar gekookt wordt op elektriciteit. De meest gebruikte methoden hierbij zijn keramisch koken en inductie koken.

Met inductie kook je door middel van magnetisme. Wanneer je een pan met een magnetiseerbaar grondvlak op de kookplaat zet, wordt een magnetisch veld opgewekt. Het resultaat is dat de kookbodem niet warm wordt, maar de inhoud van je pan natuurlijk wel.

Kosten inductie koken

Koken op elektra is/was altijd duurder dan koken op gas. De komende jaren zal de gasprijs gaan stijgen door verhoging van de belastingen op gas. Hierdoor wordt elektrisch koken aantrekkelijker.

Gemiddeld verbruik je met koken op gas 37 m3 aan gas. Gas is per m3 een stuk duurder dan 1 kWh aan elektriciteit. Inductie koken verbruikt ongeveer 160 kWh op jaarbasis.

Soorten inductie kookplaten

Er zijn diverse soorten inductieplaten. Eenvoudige met enkelvoudige kookzone ’s tot platen met flexibele zones die zich automatisch aanpassen aan de vorm van de pan die op de inductieplaat staat.

Wat is er nodig voor inductie koken

Perilex aansluiting

Het vermogen van de meeste inductie kookplaten ligt op maximaal 7200Watt. Een standaard 16A groep mag maximaal 3600 Watt leveren. Om de inductie kookplaat van voldoende vermogen te voorzoen wordt er daarom gebruik gemaakt van twee groepen van 16A die samen komen in een Perilex Wandcontactdoos.

Pannen geschikt voor inductie

Alle pannen met een ijzeren bodem die reageert op magnetisme is geschikt voor inductie koken. Ook pannen die gebruikt zijn op gas kunnen eventueel gebruikt worden op de inductieplaat. Afstanden tot maximaal 3 cm tussen de kookplaat en de panbodem zijn toegestaan. Dus een bodem die een paar millimeter afwijkt is geen enkel probleem.

Wokken op inductie

Op een gaskookplaat heb je voor het wokken een wok brander die extra vermogen heeft om de wok rondom goed te verwarmen. Bij wokken op inductie heb je deze mogelijkheid niet. Er zijn daarom een aantal mogelijkheden om te wokken op inductie.

  • Wokpan met platte bodem
    Deze wokpan heeft een relatief groot oppervlak die daarmee voldoende warmteoverdracht heeft om te kunnen wokken.
  • Inductieplaat met ingebouwde wok
  • Wokpan met inductiering voor een verbeterde warmteoverdracht