Op zoek naar houtpellets? Let op bij het kopen van houtpellets voor de pelletkachel op de kwaliteit van de houtpellets. Het verbranden van houtpellets in een pelletkachel is een eenvoudige en milieuvriendelijke manier voor het verwarmen van de woning, maar goedkoop kan duurkoop zijn.

Houtpellets

Houtpellets zijn machinaal geperste korrels van zaagsel. Als je milieubewust wilt stoken dan zijn houtpellets een goede brandstof om milieubewust en CO2 neutraal te stoken. Houtpellets vallen onder de biobrandstoffen, op voorwaarde dat ze voldoen aan de beste kwaliteitsnormen (DIN++) die een constant warmtevermogen garanderen.

De grondstof voor het produceren van (hout)pellets wordt opgehaald als zaagsel van fabrieken en zagerijen. Deze hout restanten en zaagsel worden daarna fijn gemalen en in een fabriek en tot cilindervormige staafjes (Pellets) geperst. De houtpellets worden meestal geleverd in zakken van 10 – 15 Kg.

Pelletkachels

Met het stijgen van de gasprijzen wordt het zoeken naar schone en goedkope oplossingen om je huis te verwarmen. De veelgenoemde warmtepomp is voor veel huishoudens financieel niet haalbaar. Daarbij zijn veel woningen niet geschikt voor verwarmen met een warmtepomp. Verwarmen met houtpellets in een pelletkachel is een schone en duurzame oplossing voor het verwarmen van je huis.

Houtpellet soorten

De samenstelling van houtpellets uit verschillende houtsoorten zorgen voor een schone verbranding waarbij veel hitte vrij komt. Door die grote hitte branden de Houtpellets bijna geheel op en blijft er minder dan 1% restafval in de vorm van as over. De verbranding is CO² neutraal en er komt geen rook bij vrij.

Houtpellets zijn er in vele soorten en prijzen. Dat maakt het kiezen en kopen van kwalitatieve houtpellets lastig. Een norm voor een kwalitatieve houtpellet is de Zweedse Pellet. Houtpellets gemaakt van naaldhout zijn de beste houtpellets.

De kwaliteit van pellets kun je beoordelen op drie kenmerken

  1. Verbrandingswaarde (of warmtewaarde)
  2. Vochtwaarde
  3. Aswaarde

Houtpellets kopen

Je kunt houtpellets op veel plaatsen kopen zoals in Tuincentra zoals Intratuin en Welkoop, Bouwmarkten zoals Karwei, Praxis en Hornbach. Daarnaast zijn er veel online winkels waar je houtpellets kunt kopen. Vaak zijn er aanbiedingen waarbij je de houtpellets goedkoop in bulk of per pallet kunt kopen.

De prijzen van Houtpellets varieren enorm. Goedkope houtpellets zijn soms van slechte kwaliteit, maar hele dure houtpellets zijn niet per definitie de beste Houtpellets voor je pelletkachel.

Goedkope houtpellets worden vaak gemaakt in lage loonlanden. De kwaliteit en herkomst van het hout is vaak niet te achterhalen. Om de prijs laag te houden wordt het pellethout soms gemengd met vele soorten hout, zoals zaagsel van MDF, triplex, multiplex en andere houtsoorten, en soms zelfs ander afval. Koop daarom altijd gecertificeerde Houtpellets.