Per persoon gebruiken we heel wat water per dag. Bijvoorbeeld 33 liter water om het toilet door te spoelen of 51 liter water om te douchen.
Door bewust om te gaan met dit dit waterverbruik, en daarmee het verbruik te verminderen, kun je veel besparen.
Verspilling van drinkwater is zonde van het geld maar zeker ook van het milieu.
Daarom geven we hier een aantal tips om op het waterverbruik van drinkwater te besparen.
Kraanwater of regenwater
We gebruiken voor alles in huis drinkwater. Dit water is geschikt gemaakt voor consumptie, maar wordt ook gebruikt om het toilet mee door te spoelen.
Door gebruik te maken van regenwater voor toepassingen waar geen drinkwater voor nodig is, kun je veel water en geld besparen.
Waterbesparing
Waterbesparing douchen
Douche iets korter.
Als elke Nederlander één minuutje eerder onder de douche vandaan stapt, besparen we 28 miljard liter water en 126 miljoen m3 gas (bron: www.water.nl).
Naast de besparing op het waterverbruik, zal ook de gasrekening lager worden. Warm water is namelijk veel duurder dan koud water, omdat het opgewarmd moet worden.
Douchen met besparende douchekop (te koop vanaf € 9) bespaart al veel (warm) water.
Het waterverbruik van een gemiddelde douchebeurt met normale douchekop is 68 liter water maar met een spaardouchekop is het verbruik nog maar 59 liter.
Een bad kost nog meer water en energie. Dit is ongeveer 120 tot 150 liter.
Waterbesparing Toilet
- Gebruik een spoelonderbreker op het toilet. Hiermee bespaar je gemiddeld 3 liter water per keer dat je het toilet doorspoelt.
Waterbesparing huishouden
- Zet je vaatwasser pas aan als hij vol is.
- Gebruik het voorwasprogramma van je wasmachine zo min mogelijk.
- Handmatig afwassen, gebruik een teiltje en niet onder de stromende kraan.
Waterbesparing auto wassen
Bij het wassen van de auto kun je driekwart van het waterverbruik besparen, door de tuinslang niet te gebruiken, maar met emmers water de auto te wasen. Met de tuinslang verbruik je al gauw 150 liter water. Met vier emmers van tien liter water kan het ook. Sommige wasstraten hebben het Milieukeurmerk, zij werken energiezuinig en gebruiken een beperkte hoeveelheid water in een gesloten systeem.
Preventie en verspilling
- Repareer een kraan die lekt. Een druppelende kraan verspilt per jaar zo’n 2.000 liter water.
- Te veel water gekookt met je waterkoker? Gooi het water niet weg, maar gebruik dat water de volgende keer als je hem weer aanzet.
- Voordat warm water uit de kraan komt, loopt eerst koud water weg. Vang dit op om planten mee water te geven, of om groenten mee te wassen.
- Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen, scheren of handen wassen.
- Geef de tuin in de zomer niet elke dag water, maar bijvoorbeeld één maal per week een flinke hoeveelheid. Daardoor ontwikkelen de planten langere wortels, zodat ze dieper in de bodem water vinden. In droge tijden zult u dan minder water hoeven te geven.
- Spoel klein chemisch afval (zoals medicijnen, olie, terpentine en verf) niet weg, maar lever het apart in. Alles wat door de gootsteen of het toilet gespoeld wordt, kan in het grond- of oppervlaktewater komen en problemen opleveren bij drinkwaterwinning.
Regenwater opvangen
- Bespaar kostbaar drinkwater
- Door een eenmalige investering jarenlang gratis water voor toepassingen zowel binnen als buiten
- Zacht water wat beter is voor uw kamer- en tuinplanten
- Altijd gratis water in de tuin binnen handbereik
Koop daarom een regenton en start direct met het besparen van water.