De APSystems micro omvormers voor zonnepanelen (zoals de DS3/QS1/DS3-L) worden beheerd door het ECU monitoring systeem.

ECU Monitoring

De ECU is een kastje met twee antennes die de communicatie verzorgt tussen de APSystems micro omvormers zoals de DS3 serie en de APS Cloudopslag.

De ECU is leverbaar in twee varianten:

 • ECU-B
  Monitoring van de APS micro omvormers tot maximaal 4 panelen (2 omvormers)
 • ECU-R
  Monitoring van de APS micro omvormers vanaf 5 panelen

ECU Monitoring apps

Voor het beheren en uitlezen van de ECU zijn er 2 apps en een webportal van APsystems beschikbaar. Om toegang te krijgen moet je eerst een APSystems account aanmaken.

 • EMA Manager
  Met de EMA manager app regel je alle instellingen van de ECU. Daarnaast worden eventuele firmware updates uitgevoerd via de EMA manager.
 • EMA App
  De EMA app wordt gebruikt voor het uitlezen van de meetgegevens die door de ECU vanuit de micro omvormers is verzameld. De app geeft overzichten over de opbrengst per uur, dag, maand en jaar.
 • EMA Portal
  De EMA portal is een webportal waarin alle meetgegevens worden weergegeven in overzichtelijke grafieken. De portal is toegankelijk via https://apsystemsema.com/ema/

ECU Zomer- en wintertijd

De ECU past zich niet automatisch aan op zomer- en wintertijd. Als je de tijd wilt aanpassen, dan moet je verbinding maken met de ECU via de EMA manager app op je telefoon of tablet.

In de EMA manager app ga je naar workspace en kiest voor Ecu date setting. De ECU datum en tijd wordt nu gesynchroniseerd met de tijd van je telefoon.

ECU Storingen

Lees hier een overzicht van mogelijke APS ECU storingen en mogelijke oplossingen.

ECU Firmware updates

De firmware van de ECU-B of ECU-R kan via de EMA Manager app bijgewerkt worden. De app controleert de huidige versie met eventuele beschikbare firmware updates en zal na goedkeuring de ECU firmware update uitvoeren.

ECU Fabrieksinstellingen

Wil je de ECU resetten naar fabrieksinstellingen, dan heeft de ECU een resetknop die je d.m.v. een paperclip kunt indrukken. Aan de achterzijde zie je een klein gaatje. Vouw een paperclip open en druk deze voor minimaal 3 seconden in deze opening. De ECU zal nu alle instellingen, dus ook de geregistreerde micro omvormers, verwijderen.

Geregistreerde data die al zijn verzonden naar de EMA cloud zullen hierdoor NIET verloren gaan.