De omvormer vormt het hart van elke zonnestroominstallatie. De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom die geschikt is voor het elekticiteitsnet. Tijdens die omzetting is het zeer belangrijk dat er zo weinig mogelijk energie verloren gaat. Het rendement van een omvormer is dus van essentieel belang voor het uiteindelijke rendement van de zonnepanelen.

Bij de aanschaf van zonnepanelen is de selectie van een kwalitatief goede omvormer erg belangrijk.
Ook bij zonnepanelen is de keten zo sterk als de zwakste schakel.

De SMA Omvormer

De omvormer / inverter zal de aangeleverde gelijkstroom van de Zonnepanelen omvormen naar de benodigde 230 volt wisselstroom voor het elektriciteitsnet.

Topkwaliteit zonnepanelen combineren met een b-klasse omvormer is dan ook geen goed idee.
SMA is een Duits kwaliteitsmerk voor degelijke en stille omvormers.

De omvormer registreert ook de opbrengst van de zonnepanelen en zal, afhankelijk van het type, deze informatie communiceren via WiFi of netwerkkabel met een cloud applicatie. De eigenaar van de zonnepanelen kan hier via PC, tablet en smartphone toegang krijgen tot deze informatie en kan zo de opbrengst per uur, dag, week, maand en jaar bekijken.

Omvormer geluid

Goedkope omvormers maken tijdens actief omvormen een brommend geluid. Dit kan, zeker in de buurt van b.v. een slaapkamer zeer vervelend zijn. Kies daarom altijd voor een wat duurdere omvormer van een gerenommeerd merk zoals b.v. SMA.

Omvormer warmte

Tijdens bedrijf wordt de omvormer warm. Naarmate het opgewekte vermogen toeneemt, wordt de omvormer steeds warmer. Zorg daarom voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de omvormer is gemonteerd.

Communicatie

De SMA Sunny Boy kan communiceren via WiFi of een ethertnet kabel. De omvormer heeft een eigen geïntegreerde Webserver voor het beheren en instellen van de omvormer. Deze webserver heeft een WiFi kanaal met een SSID dat begint met SMA met daar achter het serienummer van de omvormer.
Als de WiFi actief is, dan brandt op de omvormer rechts onderin een blauwe LED.

Bij communicatieproblemen kan het helpen om de netwerkinstelling van automatisch (ingesteld op ‘DHCP’) om te zetten naar een vast IP adres. De procedure om een vast IP adres in te stellen is beschreven in dit document van SMA.

SMA Sunny Portal

Via de SMA Sunny Portal kun je online de prestaties van de zonnepanelen volgen en controleren.

Meldingen logboek

In het logboek van Sunny Portal worden info-, waarschuwings- en foutmeldingen geregistreerd.

 • Webconnect-fout: SIP-optiepakketen worden niet beantwoord
  SIP is een afkorting van Session Initiation Protocol, een protocol wat onder andere wordt gebruikt voor bellen via internetook wel VoIP ( Voice over IP ) genoemd.
  Volgens de installatiehandleiding van SMA:
  Op de router of modem mag geen pakketfilter voor SIP-pakketten of een andere manipulatie voor SIP-pakketten geïnstalleerd zijn.
  Controleer de Firewall instellingen van de router m.b.t. het vinkje bij SIP. Deze moet uitgezet worden om de omvormer te laten communiceren met SMA.
 • Wachten op DC-startcondities
  Er is te weinig licht om op de omvormer op te starten. Dit kan o.a. veroorzaakt worden door b.v. sneeuw of dikke bewolking.

SMA Sunny Places

De SMA Sunny Places is een online community van en voor SMA gebruikers. 

Informatie over SMA omvormers

SMA Sunny Boy

Installatieinstructie voor de SMA Sunny Boy 1.5 / 2.5

SMA Kenniscentrum

Het SMA Kenniscentrum geeft online informatie over het installeren, inbedrijfstellen en monitoren van de SMA producten.