Zonnepanelen schoonmaken hoeft gelukkig niet zo vaak. Een flinke regenbui is vaak al genoeg om het vuil van de zonnepanelen af te spoelen. Hardnekkig vuil zal zich niet laten verwijderen door een regenbui. Als je de onderstaande regels in acht neemt, dan kun je het schoonmaken van de zonnepanelen zelf doen. Gewoon met lauw, gedestilleerd water en een spons.

Zonnepanelen schoonmaken

De zonnepanelen schoonmaken hoeft niet heel vaak. Het is wel zo dat na een periode van veel droogte de panelen wat viezer kunnen zijn dan wanneer er regelmatig een bui valt. De locatie van het huis bepaalt ook of de zonnepanelen schoongemaakt moeten worden. Op sommige plekken is er bijvoorbeeld meer last van stof en vervuiling of overlast van vogelpoep.

Wanneer zonnepanelen schoonmaken

Het voorjaar is het ideale moment om de zonnepanelen schoon te maken. Het liefst nog voor de maand mei, omdat de zonnepanelen in die maand flink veel energie opwekken. Er is dan namelijk voldoende zon, maar het is nog niet te warm. Wanneer de zonnepanelen dus voor de lente schoongemaakt worden, dan profiteert je in de beste maanden van het jaar meteen van een verbeterde opbrengst.

Schoonmaakmiddel zonnepanelen

Je hebt geen speciaal schoonmaakmiddel voor zonnepanelen nodig. Sterker nog: er wordt aangeraden om helemaal geen schoonmaakmiddel te gebruiken bij het schoonmaken van zonnepanelen. ‘Sommige schoonmaakmiddelen zijn vrij agressief waardoor de coating van de zonnepanelen aangetast wordt.

Beter is het om helemaal geen schoonmaakmiddel te gebruiken, maar gewoon gedestilleerd water of demi-water en een spons. Zelfs als je vogelpoep weghaalt kan dit gewoon met een zachte doek en wat water. Waarom u beter geen kraanwater kunt gebruiken bij het schoonmaken van zonnepanelen? Vuil hecht zich makkelijk aan de kalk die in normaal kraanwater zit. Daardoor moeten zonnepanelen weer eerder schoongemaakt worden.

Tip: zet voordat u begint de omvormer uit en kom niet aan de bekabeling wanneer u de panelen schoonmaakt. Panelen zijn gemaakt om tegen water te kunnen, maar dit is het meest veilig voor uzelf.

Wel gebruiken bij het schoonmaken van zonnepanelen:

  • Een zachte doek
  • Een spons
  • Gedestilleerd water of demi-water

NIET gebruiken bij het schoonmaken van zonnepanelen:

  • Kraanwater
  • Schuurspons
  • Harde borstel
  • Schoonmaakmiddelen
  • Hogedrukspuit

Kleine rendementswinst

Als de zonnecellen door vuil en vogelpoep minder licht opvangen, presteren de zonnepanelen minder goed. Daardoor gaat de opbrengst van de zonnepanelen omlaag. Het schoonmaken van de zonnepanelen is dan de oplossing om het rendement te verhogen. Toch weten we dat die rendementswinst vaak maar klein is. Het rendement stijgt circa 2 tot 3% na een schoonmaakbeurt.

Netto Rendement

Als je een een bedrijf moet inhuren om uw zonnepanelen te laten schoonmaken, kan dit een dure grap worden. De prijs is dan vaak hoger dan het bedrag dat je terugverdient door de hogere opbrengst. De kosten voor het schoonmaken van zonnepanelen ligt zo rond de € 100,- of € 150,-. Dan moet je behoorlijk wat stroom opwekken om dat weer terug te verdienen.’ Wij adviseren dan ook om de prijs voor het zonnepanelen schoonmaken uit te sparen door het zelf te doen, mits dit veilig kan. Als de zonnepanelen lastig te bereiken zijn, kun je de schoonmaak natuurlijk uitbesteden. Maar dit hoeft echt niet elk jaar.