Erger jij je ook aan al het zwerfafval in de bermen langs de wegen ?

Litterati is een leuke manier om zwerfafval in te zamelen en te registreren. Gebruik hiervoor de Litterati app op je telefoon.

Zwerfafval

Zwerfafval kom je tegenwoordig overal tegen. Gelukkig zijn er veel mensen die hun afval netjes thuis weggooien, maar er zijn blijkbaar ook mensen die het nog steeds normaal vinden om afval tijdens het fietsen of autorijden gewoon weg te gooien. Dit zwerfafval blijft daar dan soms wel jaren liggen voordat het helemaal is vergaan. Met name het plastic afval wordt een steeds groter probleem.

Litterati app

Wat is Litterati

Litterati is een community opgericht door Jeff Kirchner die wereldwijd zwerfafval registreert. 

Steeds meer mensen downloaden de Litterati app en gaan de natuur in om tijdens een wandeling of fietstocht ook gelijk het zwerfafval op te ruimen.

Hoe werkt Litterati

Met de Litterati app fotografeer je het zwerfafval. Deze foto’s worden verzonden naar Litterati en automatisch geanalyseerd om te bepalen wat voor soort afval het is en van welk merk.

Door deze werdwijde zwerfafval registratie ontstaat een beeld van het meest voorkomende zwerfafval. Als een merk opvallend veel zwerfafval produceert, kan de fabrikant hier op worden aangesproken.

Litterati resultaten

In de registratie via Litterati viel bijvoorbeeld op dat er bovengemiddeld veel plastic anta-flu wikkels werden gevonden.
Zo heeft Litterati er voor gezorgt dat de anta-flu snoepjes vanaf nu niet meer met een platic wikkel worden geleverd, maar met een papieren wikkel.

Jeff Kirchner TED Talk