Om aan het ideale gezonde gewicht te komen en op het juiste gewicht te blijven is gezond en gevarieerd eten met daarbij voldoende lichaamsbeweging noodzakelijk.

Over de jaren zijn er talloze afvalmethoden gelanceerd. De meeste hiervan beleven een kortdurende populariteit.

Toch zijn er ook diëten die langer standhouden en die vaak ook redelijk goede resultaten geven.

Maar over het algemeen blijft het toch bij gezond en gevarieerd eten met daarbij voldoende lichaamsbeweging.

Afvalmethoden

Afvallen heeft direct te maken met de balans tussen verbranding en de inname van calorieën.
In principe val je af als je minder calorieën eet dan dat er via de dagelijkse verbranding wordt verbruikt.

  • Minder eten
  • Gezonder eten
  • Meer bewegen

Diverse dieetmethoden

Over de jaren zijn er vele dieetmethoden ontwikkeld. Geen van deze methoden is de gouden afvalmethode gebleken. Veel van deze afvalmethoden werken vaak niet bij iedereen en ook maar tijdelijk. Uiteindelijk zijn deze diëten niet langdurig vol te houden.

40 punten dieet

Allen Carr methode

Atkins dieet

Dr. Frank methode

Dr Phil dieet

Eiwitdieet of proteinedieet

EGA

GI-Dieet

Mieke Kosters

Na Sonja Bakker komt Mieke Kosters. Mieke gaat niet direct uit van het volgen van een diëet, maar meer in het beheersen van je eetgedrag. Het geheel lijkt meer op mental coaching dan op het volgen van een diëet. Inzicht krijgen in je eetgedrag en weten waarom en wanneer je teveel eet helpt je om de signalen te herkennen en daar op te reageren.

Methode Montignac

Volgens de methode Michel Montignac heeft calorieën tellen geen zin. We worden niet dik omdat we veel eten, maar omdat we slecht eten. Je hoeft niet te letten op de hoeveelheid die je eet, je eet net zoveel totdat je genoeg hebt. De hoeveelheid die je eet heeft geen enkele invloed op het afslanken, als je je verder maar aan de ‘spelregels’ houd van de methode Montignac.

Sonja Bakker

Dieet-goeroe Sonja Bakker was jarenlang de hype op het gebied van afvallen. Via het programma ‘Wat is jouw echte leeftijd’, heeft ze heel Nederland aan het Sonjabakkeren gekregen. Sonja Bakker dankt haar enorme succes aan de eenvoud van haar boeken en de makkelijk bij te houden weekmenu’s. Haar boeken zijn niet aan te slepen, ‘Bereik je ideale gewicht’, ‘Bereik én behoud je ideale gewicht’, ‘Zomerslank met Sonja’ zijn allemaal toppers. De tussendoortjes zoals de eierkoek die Sonja heeft aangeprezen zijn niet meer aan te slepen. Bekend is ook de term ‘SAS dag’, dit staat voor ‘schijt aan Sonja’, een excuus om tijdens het Sonjabakkeren toch nog even uit de band te springen.

Sonoma Dieet

Dit dieet heeft veel raakvlakken met het South Beach dieet en Atkins. Het dieet is begin januari 2006 gelanceerd in Amerika. Het nieuwste dieet op dit moment is het Sonoma dieet. Dit dieet is geschreven door de Amerikaanse Geregistreerde Diëtist Connie Guttersen. Het dieet ontleent zijn naam van het gebied Sonoma in Californië. Het gebied en de Vallei Sonoma is bekend om haar wijnen. Het sonomadieet heeft een duidelijke mediterrane invloed.

WeightWatchers

Soepdieet