Aan veel voedingsmiddelen worden extra suikers toegevoegd.

Glucosefructosesiroop, High Fructose Corn Syrup (HFCS) is een zoetstof die gemaakt wordt uit mais.

Glucosefructosesiroop lijkt hierdoor een gezonde zoetstof, maar blijkt een belangrijke veroorzaker van obesitas.

Wat is Glucosefructosesiroop

Glucosefructosesiroop of ook wel Fructosestroop wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen vanwege de sterke zoetsmaak.

Glucosefructosesiroop wordt door het lichaam niet herkend als voedingsstof en zorgt er daarmee voor dat het hongergevoel niet overgaat na inname van fructose. Daarnaast kan fructose niet door de spijsvertering afgebroken worden. Daarom wordt het rechtstreeks naar de lever gestuurd en daar o.a. omgezet in vet en zorgt daarmee voor het ontstaan van overgewicht. De inname van fructose is nog het meest te vergelijken met de inname van alcohol.

Voedingsmiddelen met Glucosefructosesiroop

Veel gezoete voedingsmiddelen bevatten Glucosefructosesiroop. Dit wordt op het etiket aangegeven met fructose, fructosestroop, Glucose-fructosestroop en maissuiker.

Metabool syndroom

Een hoge consumptie van fructose kan via diverse processen bijdragen aan het ontstaan van het metabool syndroom. Dit metabool syndroom staat voor een proces van gewichtstoename en afnemende conditie. waarbij andere gezondheidsproblemen ontstaan zoals een verhoogde bloeddruk, een hoge bloedsuikerspiegel en slechtere cholesterolwaarden.

Wat doet suiker met je gewicht

Sugar: The Bitter Truth

Wil je alles weten over Fructose en andere toegevoegde suikers, bekijk dan deze video van Robert H. Lustig.
Hij geeft hier een college op de University of California over de gevolgen van het gebruik van Fructose in onze voeding.

 

Suiker en afvallen