Wat is glutamaat

Glutamaat is een neurotransmitter, een stof die in het lichaam fungeert als een boodschapper tussen de hersencellen. Glutamaat is betrokken bij verschillende functies, waaronder geheugen, leren, waakzaamheid en emotionele reacties.

Dit glutamaat is één van de meest voorkomende neurotransmitters in het lichaam en speelt een belangrijke rol in de regulatie van de hersenfunctie. Echter, te veel glutamaat kan ook schade veroorzaken aan de hersenen, en dit wordt aangeduid als excitotoxische celbeschadiging.

Er zijn verschillende aandoeningen die verband houden met verstoringen van de regulatie van glutamaat, waaronder de ziekte van Huntington, ALS en sommige vormen van epilepsie. Het verminderen van de hoeveelheid glutamaat in de hersenen is een benadering voor de behandeling van deze aandoeningen.

Wat is Riluzol

Riluzol is een geneesmiddel dat o.a. wordt gebruikt voor de behandeling van spinale en bulbare spieratrofie (ALS). Riluzol is een anticonvulsivum en werkt door het verminderen van de hoeveelheid glutamaat in de hersenen. De vermindering van glutamaat leidt tot een vermindering van excitotoxische cellulaire schade, die bijdragen aan de progressie van de ziekte.

Het gebruik van riluzol moet worden overlegd met een arts, aangezien het een receptplichtig geneesmiddel is. Riluzol kan potentiële bijwerkingen veroorzaken, zoals diarree, vermoeidheid en spierzwakte.

De standaard dosering voor Riluzol is 2 x daags 50mg. Dit dient zo mogelijk precies om de 12 uur te worden ingenomen.