Eczeem is een jeukende huidaandoening die, in veel verschillende varianten, veel voorkomt.

Eczeem is nooit besmettelijk. De huid is bijna altijd droog en jeukt, soms is er ook sprake van gesprongen lippen of geïrriteerde (rode) ogen.

Veel patiënten hebben afwisselend meer of minder last van hun klachten. Een (plotselinge) verergering van klachten wordt vaak een ‘aanval’ genoemd. Bij een aanval van eczeem raakt de huid ontstoken, waardoor onscherp begrensde rode plekken, blaasjes en zwelling (bv. rond de ogen) kunnen ontstaan. Naast het cosmetische aspect is de jeuk het meest belastend voor de patient.

Soorten eczeem

Asteatotisch of craquelé eczeem

Atopisch eczeem

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is een jeukende huiduitslag met verschijnselen als roodheid, zwelling, schilfers, puistjes, blaasjes, kloofjes of korstjes.

Mensen met constitutioneel eczeem hebben vaak als kind al eczeem gehad en hebben vaak ook een allergische aanleg zoals pinda allergie of kippeneiwit allergie.

Contact eczeem

Contacteczeem kan optreden als de huid direct in contact komt met een ‘allergeen’, een stof waarop ons lichaam op ongewone wijze reageert.

Een veel voorkomend voorbeeld is de rode, jeukende plek onder het ‘zilveren’ horlogebandje op de pols. Dat goedkope bandje is echter van nikkel en niet van het edelmetaal zilver.

Dyshidrotisch eczeem

Dyshidrotisch eczeem is eigenlijk een moeilijke benaming voor blaasjeseczeem. Blaasjeseczeem wordt nog wel eens verward met contacteczeem of atopisch eczeem. Het is niet hetzelfde.

Dyshidrotisch eczeem komt meestal voor aan de handen en/of voeten en de blaasjes zijn vooral te vinden aan de zijkanten van de vingers en/of tenen. De blaasjes liggen vaak dieper in de huid en er kunnen pijnlijke kloven ontstaan. Soms komen ze ook voor in de handpalmen en/of voetzolen.

De oorzaak van dit eczeem is helaas niet precies bekend. Ze wordt waarschijnlijk niet veroorzaakt door specifieke stoffen zoals bij contact- en atopisch eczeem het geval is.

Erytrodermie

Erytrodermie is een ernstige ontsteking van het gehele huidoppervlak die tot vuurrode verkleuring en schilfering leidt. Deze aandoening kan worden veroorzaakt door bepaalde geneesmiddelen (vooral penicilline, sulfonamiden, isoniazide, fenytoïne en barbituraten).

In een aantal gevallen is er sprake van een complicatie van een andere huidaandoening, zoals constitutioneel eczeem, psoriasis en contacteczeem. Bepaalde lymfekliergezwellen (lymfomen) kunnen ook erytrodermie veroorzaken. In veel gevallen kan geen oorzaak worden opgespoord.

Hypostatisch eczeem (Hypodermitis)

Hypostatisch eczeem komt voor in combinatie met spataderen. Deze ontstaan als aderen vergroot raken doordat de klepjes die de bloedstroom naar het hart stuwen, slecht functioneren.

Bij deze vorm van eczeem wordt de huid droog en treedt verkleuring en ontsteking op. Meestal betreft het de benen en veroorzaakt daar pijn en ongemak doordat het bloed niet vrij kan stromen en soms zelfs helemaal tot stilstand komt (stasis).

Nummulair eczeem

Nummulair eczeem (nummulair-muntvormig) is een vorm van eczeem die wordt gekenmerkt door ronde (soms ovale) eczeem plekken, ook wel plaques genaamd. De plaques zijn duidelijk van de omliggende huid te onderscheiden. Meestal treft het mannen vanaf middelbare leeftijd.

Dit is een vorm van eczeem die zich kenmerkt door het feit dat de huiduitslag (blaasjes, korsten, schilfers en pukkels) bestaat uit kleine ronde plekken ter grote van een munt. Meestal verschijnt deze uitslag op de armen en de benen. Vaak zijn de klachten erger in de winter.

Seborroïsch eczeem

Seborrhoïsch eczeem is een onschuldige aandoening die vooral in het gezicht, op het behaarde hoofd en achter de oren voorkomt. Het huidvet van mensen met seborrhoïsch eczeem is anders dan bij mensen zonder deze aandoening. Hierdoor groeien de gistcellen op de huid harder.

Antischimmelmiddelen, ook wel antimycotica genoemd, werken tegen schimmel- en gistinfecties van de huid. Het beschadigt de celwand van de gist die een rol speelt bij seborrhoïsch eczeem, waardoor de gist afsterft.

Zwemmers eczeem

Huidschimmel aan de voeten wordt ook zwemmers-eczeem genoemd. Meestal begint het tussen de tenen met jeuk en soms een onaangename geur. De plek is wittig en vaak vochtig, soms met kloven of losse velletjes. Huidschimmel is besmettelijk en kan worden opgedaan op vochtige plaatsen, bijvoorbeeld zwembaden en douches van sportzalen. Het passen van schoenen met blote voeten en ook (overmatige) zweetvoeten zijn eveneens risico-factoren.

Koop bij uw voetverzorger, drogist of apotheek anti-voetschimmel crème zoals bijvoorbeeld miconazolnitraat of fungicide crème zoals Lamisil.

Sites over eczeem

Algemene informatie

 • Het Huidfonds
  Het Huidfonds is een onafhankelijke Stichting die zich inzet huidziekten te bestrijden. Iedereen heeft meerdere malen in zijn leven last van een huidziekte, de een kort, de ander iets langer, velen een leven lang. Verschillende huidziekten kunnen ons overkomen, zoals acne, gordelroos, voetschimmel, maar ook een chronische huidziekte zoals psoriasis of constitutioneel eczeem. Wij weten nog te weinig over huidziekten en vaak zijn ze moeilijk te behandelen.
 • Informatiefolder Atopisch eczeem
  Atopisch eczeem is een veel voorkomende, niet besmettelijke, chronische ontstekingsziekte van de huid. Het woord ‘atopie’ betekent ‘neiging tot allergisch reageren’. Eczeem is een medische term en verwijst naar de aanwezigheid op de aangedane huid van: roodheid, schilfering, warmte, zwelling, rode bultjes, vochtblaasjes, vochtafscheiding (“natten”), korstjes en krabeffecten. Deze verschijnselen kunnen naast en na elkaar aanwezig zijn. Er bestaan vele vormen van eczeem, naar gelang de oorzaak. Atopisch eczeem is dus slechts één van de vele vormen van eczeem. Vanwege de erfelijke aanleg van deze huidziekte wordt het ook wel ?constitutioneel eczeem? genoemd. Synoniemen zijn ‘atopische dermatitis’ of ‘neurodermitis’.

Kinderen met eczeem

 • Kindereczeem.nl
  Op deze site vind je heel veel informatie over eczeem en allergie, vooral bij jonge kinderen.

Eczeem en Allergie

 • Stichting voedselallergie
  Eczeem, waarover we hier spreken, wordt ook wel constitutioneel eczeem, atopisch eczeem, atopische dermatitis of dauwworm genoemd. Eczeem is een veel voorkomende aandoening bij jonge kinderen en kan veroorzaakt worden door een allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Als voedselallergie, zoals bijvoorbeeld een koemelkallergie, wordt aangetoond, dient de oorzaak weggenomen te worden door het desbetreffende voedingsmiddel d.m.v. een dieet uit de voeding weg te laten.

Behandelingen van eczeem

Een medicijn om eczeem te genezen is (nog) niet beschikbaar. De meeste behandelingen zijn er op gericht om de klachten te verminderen. De behandelingen bestaan o.a. uit preventieve zorg en onderhouden van de huid d.m.v. zalf en crème.

Lichttherapie

Eczeempatiënten hebben over het algemeen in de zomer minder klachten dan in de overige perioden van het jaar. De reden is dat zonlicht een positieve invloed heeft op eczeem. De ultraviolette straling in het zonlicht, remt de afweer in de huid waardoor het eczeem minder wordt.

Op basis hiervan heeft de medische wetenschap lichttherapie ontwikkeld. Met lichttherapie is het mogelijk om de huid te belichten met een hele specifieke dosis ultraviolet licht. Dit voorkomt dat men blootgesteld wordt aan teveel licht en verbrandt. En zoals iedereen weet, kan blootstelling aan te veel zonlicht de kans op huidkanker doen toenemen, en dus is goed gedoseerde belichting noodzakelijk.

Alternatieve behandelingen van eczeem

Naast de reguliere geneeskunst is er ook het alternatieve circuit. Zoals met alle alternatieve geneeswijzen bestaan er veel tegenstanders van deze behandelmethoden. Toch hebben al veel mensen baat gehad bij de adviezen en middelen die toegepast worden in de alternatieve zorg.

 • Acupunctuur bij Eczeem
  Wij gaan er vanuit dat je eczeem, of welke andere klacht of ziekte dan ook, kunt beschouwen als een uitnodiging tot verandering. Wij zien eczeem als een onderdeel van het leven van de mens die last heeft van eczeem.
  In het eerste consult (intake-gesprek) besteden we aandacht aan de eczeem, maar we vragen ook naar andere gebieden van uw leven. Wat voor werk heeft u? Hoe bent u daartoe gekomen? Hoe vindt u dat? Hoe zijn de relaties met collega’s of baas? Heeft u een vaste relatie? Hoe is die? Heeft u kinderen? Hoe is de relatie met uw ouders? Wat beschouwt u als belangrijk in uw leven? Zijn er gebeurtenissen in uw leven waar u liever niet aan terugdenkt? Wat zijn vragen waarmee u op dit moment van binnen bezig bent? Wat zou het verband kunnen zijn tussen uw eczeem en de antwoorden op deze vragen? Als verdwijnen van de eczeem niet het (enige) doel van de begeleiding zou zijn, welk doel zou u dan belangrijk vinden?
 • Anthémis aromatherapie
  De Sandelhoutboom, Santalum album, is een rijzige boom met een bruingrijze stam en licht paarse bloemen. Hij kan tot 9 meter hoog worden en groeit in tropisch Azië, India, Indonesië en Sri Lanka. Sandelhout is vooral bekend als wierook en wordt ook gebruikt in de parfumindustrie en in schoonheidsmiddelen. De beste essentiële olie, Santali aetheroleum, komt uit het Mysore gebied in Inda en wordt gewonnen uit de wortels en het kernhout. Sandelhout is een zachte essentiële olie met toch een sterk antiseptisch effect op de urinewegen in de aromatherapie wordt de olie o.a. gebruikt bij: blaasontsteking, abcessen, zweren, diarree, misselijkheid, verstopte neus, acne, baardschurft, droge huid, kloven, kappersuitslag, slijmvliesontsteking, laryngitis, bronchitis, keelpijn, droge hoest, verkoudheid, slapeloosheid, verminderde geslachtsdrift, eczeem, psoriasis, huiduitslag, infecties, zweertjes, maagpijn, depressiviteit, problemen aan urinewegen en luchtwegen.

Producten

De onderstaande producten worden aangeprezen door de fabrikant als mogelijke oplossing voor eczeem. De reacties hierop in de diverse discussiegroepen zijn wisselend.

Deze website wil eczeem patienten informeren over het bestaan van deze producten, maar is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (bij)werking van deze producten.

Voeding

 • Equilac
  Equilac is een voedingssupplement op basis van geconcentreerde paardenmelk speciaal ontwikkeld voor de behandeling van huidklachten. Equilac bevat het unieke ingredient lactoferrin dat aantoonbaar verbetering geeft bij huidziektes zoals eczeem, psoriasis en acné.

Creme / Zalf

Een zalf is een smeersel op basis van vet, een crème is een smeersel op waterbasis. Aan een crème wordt soms wel een beetje vet toegevoegd. Een crème droogt de huid uit, een zalf doet dat niet. Het gebruik van crèmes en bodylotions wordt derhalve afgeraden bij jeuk. Ze bevatten namelijk veel water en drogen uw huid uit. U krijgt nog meer jeuk en de klachten nemen toe. Een zalf of crème wordt wel beter opgenomen door de huid direct na het douchen of baden.

Vroeger werd teerzalf (liquor carbonis detergens) vaak toegepast, deze stinkende en plakkerige zalf kan tegenwoordig vaak vervangen worden door andere middelen.

 • VSM Cardiflor
  Cardiospermum halicacabum is een exotische klimplant die oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Amerika. In Nederland wordt hij aangeduid met verschillende namen, zoals Hartzaad (de letterlijke vertaling van de latijnse naam Cardio-spermum), Blaaserwt of Ballonplant. De werkzame bestanddelen van Cardiospermum werken vooral goed bij bij allergische huidaandoeningen. Daarom heeft VSM de Cardiflor-serie ontwikkeld met o.a. een zalf, een crème en een emulsie. Bij allergische huiduitslag, eczeem, netelroos en zonneallergie kan deze bijzondere plant u prima helpen
 • Unguentum Vaseline Parafine ANA FG
  Vette zalf voor mensen met een zeer droge huid. Te gebruiken bij psoriasis (schubziekte met overmatige vette schilfers van de huid), eczeem, schilferige huid. Bevat vaseline en paraffine.
 • Cetomacrogol crème (BiPharma)
  Deze creme beschermt de droge huid. De crème bevat 10% glycerine en 10% vaseline. Deze Cetomacrogol crème trekt snel in de huis waardoor je niet lang hoeft te wachten na het insmeren.
 • Elidel
  Elidel is een geneesmiddel in de vorm van een crème dat speciaal ontwikkeld is voor de behandeling van mild tot matig constitutioneel eczeem. De werkzame stof van Elidel is pimecrolimus. Deze stof normaliseert de activiteit van het immuunsysteem, zodat de ontstekingsreactie en de jeuk worden aangepakt. Elidel bevat geen corticosteroïden. Elidel werkt gericht op die plekken van de huid waar de ontsteking door eczeem plaatsvindt.
 • Protopic zalf (werkzaam bestanddeel tacrolimus)
  Tacrolimus remt het afweersysteem. Het heeft een remmend effect op een deel van de witte bloedcellen (de lymfocyten). Bij atopisch eczeem is er sprake van een te sterk reageren van het afweersysteem. De lymfocyten spelen daarbij een belangrijke rol, ze kunnen in grote hoeveelheden in de eczeemgebieden aangetroffen worden en produceren allerlei stoffen die de ontstekingsverschijnselen veroorzaken: roodheid, zwelling, warmte, jeuk, nattende huid. Tacrolimus remt al deze ontstekingverschijnselen en brengt daarmee de huid tot rust.
 • Tacrolimus zalf- Protopic (Huidinfo.nl)
  Tacrolimus zalf is een zalf die het immuunsysteem van de huid beïnvloedt. Tacrolimus zalf is verkrijgbaar in twee sterktes (0,03% en 0,1% zalf). De tacrolimus 0.03% en de tacrolimus 0.1% zalf zijn bedoeld voor volwassenen. Bij kinderen tussen 2 en 16 jaar oud wordt alleen de tacrolimus 0.03% gebruikt. Tacrolimus zalf (Protopic ®) is sinds 2002 in Nederland op doktersrecept verkrijgbaar. Enkele wetenschappelijke studies toonden aan dat tacrolimus even effectief of zelfs effectiever is dan klasse 2 (matig sterke) en klasse 3 (sterke) corticosteroïdzalf en dat het in de kinderdosering effectiever is dan een klasse 1 (mild) corticosteroïd. Tacrolimus wordt volledig vergoed voor patienten ouder dan 2 jaar.
 • Ichthammolzalf 10% FNA
  Ichthammolzalf FNA (ichthyol, sulfobutiminosum ammonium) bevat wolvet, en komt vanwege de bruine kleur en de onaangename geur nauwelijks nog voor toepassing in aanmerking. Teer (m.n. koolteer) wordt nog incidenteel toegepast, met name klinisch en in dagbehandelingcentra, bij chronisch eczeem en psoriasis.
 • Elidel
  Eczema symptoms may come and go. Don’t wait until they turn into a flare-up or an outbreak. Start using ELIDEL as directed by your doctor. Apply a thin layer of ELIDEL to the affected area(s), twice daily, at the first symptoms of an eczema flare. Stop using ELIDEL when all symptoms are gone. If your symptoms don’t improve in 6 weeks, or if they get worse, see your doctor.
 • Ketoconazol Hoofdgel/Shampoo
 • Nizoral® Hoofdgel
 • Selsun
 • Sulfobituminose Lotion/Zalf FNA

Hormoonzalf

Hormoonzalf of corticosteroïd genoemd, is een chemische variant van ons eigen bijnierschors-hormoon dat deel uitmaakt van onze natuurlijke afweer (het onderdrukt diverse lichamelijke reacties bij ontstekingen en infecties). Dankzij de gelijkenis met het natuurlijke hormoon werkt een corticosteroïd nagenoeg hetzelfde: het onderdrukt ontstekingsverschijnselen. Op de huid aangebracht, vermindert het verschijnselen als roodheid, jeuk, schilfering, bultjes en evt vocht-uitscheiding. Na enkele dagen van gebruik merkt u dat de huidklachten afnemen. Helaas heeft een hormoonzalf geen genezende maar een onderdrukkende werking. Als u met de hormoonzalf stopt komt de huidaandoening vaak weer terug.

Overige Creme / Zalf

De hier genoemde producten zijn geen ‘standaardproducen’. Ze worden direct via internet te koop aangeboden en de werking is zeker niet altijd gegarandeerd.

 • DermaTechRx ProEcza
  Relieves itching and irritation of eczema, dermatitis in seconds without stinging! It’s Light to the touch and leaves your skin moisturized and soft without any fragrance. Active ingredient: 1% hydrocortisone. Get your free sample here.
 • Eczema Gel
  Soothes itching within seconds (often immediately), invaluable for children who find it impossible not to scratch and cause themselves scarring. The Gel softens the skin and any scabs within minutes so we recommend an application at the beginning and end of the day to clear the condition. You may use as often as you wish as it is entirely safe to use. The Aloe Vera content is extremely valuable for healing the skin and so diminishing any marks and reducing potential scarring. Active ingredients, Aloe Vera, Bergamot, Hemp Seed and Evening Primrose.
 • ECZMEND – Natural Relief For Eczema
  From the forests of Africa comes an ancient recipe for relief with eczema, which is now supplied and manufactured to full British and International standards. Eczmend is a proprietary blend of organically grown herbs which have their origin in Ghana, and vitamin ‘E’ blended into a cream that can improve the skin condition and reduce itching by 80% or more.
 • FreeDerm HC
  FreeDerm HC bevat een totaal van 17 verschillende ingrediënten die gemengde enkel juist zijn geweest om de beste resultaten te geven. Geen van onze producten bevat steriods. De ingrediënten zijn als volgt: Uittreksel van Cardiospermum Halicacabum (het uittreksel van de wijnstok van de Ballon), Deioninized water, het uittreksel van annus Helianthus, Octyldodecanol, Echium Platagineum, Polawax, Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Stearate Glyeryl, Dimethicone, de Glycol van het Propyleen, Glycol Phenoxyethanol, Chloroxyethanol & Caprylyl, Ureum Imidazolidinyl, Triethnolamine, en Citroenzuur.
  Dit produkt werkt voor Dermatomyositis, Dyshidrosis, Psoriasis, Lichen Planus Skin rash, Lichen Simplex Chronicus, Heat Rash, Keratosis Pilaris, Diaper Rash, Lichen Sclerosis, or Pityriasis Rosea.
 • Linator Gel
  Linotar Gel for the relief of Eczema and Psoriasis from New Zealand. Linotar Gels are available in three strengths based on their Coal Tar concentration. Gel 1 contains 1% Coal Tar, Gel 2 contains 2%, and Gel 3 contains 3%
 • Loma Lux® Eczema tablets
  No longer do you have to cover your body with messy creams and smelly ointments. Just one daily dose of Loma Lux® Eczema tablets starts working naturally along with the immune system, healing the body from the inside out, helping the skin look and feel better. Daily dosage is weight dependent: For a person 50-100 lbs., the recommended daily dosage is one tablet per day. Developed by a dermatologist, Loma Lux® Eczema contains natural ingredients and is classified as a homeopathic medication, steroid free and safe for ages 6 and up. Available without a prescription.
 • Psorzema
  Psorzema aus dem Derma E Forschungszentrum: Mit natürlichen Extrakten. Eine wirksame und feuchtigkeitsspendende Creme, um die Symptome der Psoriasis und des Ekzems zu lindern.
 • Eczema and Derma Q-Gel
  When we formulated Derma Q-Gel® Skin Care Cream, the intent was to produce the world’s finest anti-aging cream by using our patented Biosolv® technology to ensure that all the vital ingredients, (particularly CoQ10), be absorbed into the deepest layers of the skin. It worked. And, we have received many favorable comments on just how well it does work to fight all the signs of aging skin. In amongst those comments were some reports that we had not expected. Namely that Derma Q-Gel® was actually helping people who suffered from skin conditions such as eczema, rosacea and dermatitis.
 • Triceram – Eczema Treatment that’s Safe on Babies & Adults
  Many Skin disorders, including eczema and atopic dermatitis are characterized by a ceramide deficiency in the skin’s barrier leading to severely dry, cracked, itchy skin. TriCeram contains a patented ceramide dominant ratio of epidermal lipids clinically proven to restore and rebuild your skin’s natural moisture barrier. Regular use moisturizes, calms and soothes while promoting the healing of extremely dry, irritated skin.
 • VERDESO Foam Eczema Treatment
  VERDESO Foam is a twice-a-day prescription treatment for patients 3 months of age and older who have mild to moderate atopic dermatitis (eczema). Although eczema cannot be cured, it can be controlled. The goal of treatment is to reduce the symptoms and keep eczema from worsening.

Verzorging

 • Alabu Geitenmelk zeep
  Welcome to Alabu Handmade Soap-home of 100% goat milk soap. All of our handmade soap is made with pure 100% farm fresh goat milk (no water, no powdered milk), food grade Olive, Coconut, Soybean and Castor Oils, Cocoa Butter, and Sodium Hydroxide. Our handmade goat milk soap contains no artificial preservatives or colors. Most people with problem skin, eczema (atopic dermatitis), acne and other sensitive skin care concerns find they can use our scented skin care products with good results.
 • Huidverzorging met Dode Zee mineralen
  Ernstige huidproblemen laten zich uitstekend met pure Dode Zee mineralen / zwarte modder en modder- preparaten behandelen. Wel is het noodzakelijk de huid na de behandeling met een mineralen crème of mineralen bodylotion te verzorgen. Hier zijn meerdere combinaties mogelijk afhankelijk van de ernst en aard van de huidaandoening.
 • Eucerin
  Zo’n 15 tot 20% van de bevolking lijdt aan een atopisch droge huid, die zich vaak uit in de vorm van atopisch eczeem. Bij de atopisch droge huid is er niet alleen sprake van een tekort aan natuurlijke vocht¬vasthoudende factoren, zoals ureum, maar is ook het vetzuurmetabolisme verstoord. Dit leidt tot kwalitatieve en kwantitatieve veranderingen in de barrièrelipiden van de huid en daardoor tot stoornissen in de barrièrefunctie. Door het gebruik van verzorgingspreparaten die ca. 3 tot 5 % ureum bevatten, kan het tekort aan de natuurlijke vochtvasthoudende factor Ureum effectief worden gecompenseerd. Hierdoor neemt het waterbindende vermogen van de huid toe, waardoor de huidtoestand wordt verbeterd of genormaliseerd.
 • Balneum vettende badolie
  Tijdens het douchen of baden wordt de huid gereinigd en vormt zich een dun laagje werkzame olie op je huid. De vet/vochtbalans in je huid wordt hersteld en de olie biedt een langdurige verzorging en bescherming. Je huid voelt meteen weer natuurlijk zacht en soepel aan. Gebruik na het reinigen de Balneum Extra Vettend Bodylotion of de Crème voor de optimale verzorging van de droge huid.
 • Arachide Oleum Emulgatum
  Een zeer vettende badolie, vergelijkbaar met Balneum Hermal olie extra vettend. Bevat ook paraffine en is daardoor nog iets vetter dan de Soya Oleum emulgatum. Uitermate geschikt voor de zeer droge huid, vaak herkenbaar aan roodheid en schilfering. Arachidisolie en dun vloeibare paraffine zorgen voor een sterke vetting en extra hydratatie van de opperhuid. De huid wordt weer soepel en zacht en uitdroging wordt voorkomen. Na vermindering van de huidklachten kun je weer overgaan op Soya Oleum Emulgatum.
 • Soya Oleum Emulgatum
  Een vettende badolie, vergelijkbaar met Balneum Hermal olie licht vettend. Speciaal voor baby’s, kinderen en volwassenen met een droge en/of gevoelige huid. Het bestaat voor 85% uit soja-olie. Dit natuurlijke bestanddeel vult een tekort aan huidvet in de opperhuid aan waardoor een evenwichtige vet/vocht balans wordt gerealiseerd. De huid voelt weer soepel en ontspannen aan. Regelmatig gebruik van Soya Oleum Emulgatum voorkomt een droge huid. Bijvoorbeeld heerlijk voor het babybadje.