Eczeem is een jeukende huidaandoening die, in veel verschillende varianten, veel voorkomt.

Eczeem is nooit besmettelijk. De huid is bijna altijd droog en jeukt, soms is er ook sprake van gesprongen lippen of geïrriteerde (rode) ogen.

Veel patiënten hebben afwisselend meer of minder last van hun klachten. Een (plotselinge) verergering van klachten wordt vaak een ‘aanval’ genoemd. Bij een aanval van eczeem raakt de huid ontstoken, waardoor onscherp begrensde rode plekken, blaasjes en zwelling (bv. rond de ogen) kunnen ontstaan. Naast het cosmetische aspect is de jeuk het meest belastend voor de patient.

Soorten eczeem

Asteatotisch of craquelé eczeem

Atopisch eczeem

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is een jeukende huiduitslag met verschijnselen als roodheid, zwelling, schilfers, puistjes, blaasjes, kloofjes of korstjes.

Mensen met constitutioneel eczeem hebben vaak als kind al eczeem gehad en hebben vaak ook een allergische aanleg zoals pinda allergie of kippeneiwit allergie.

Contact eczeem

Contacteczeem kan optreden als de huid direct in contact komt met een ‘allergeen’, een stof waarop ons lichaam op ongewone wijze reageert.

Een veel voorkomend voorbeeld is de rode, jeukende plek onder het ‘zilveren’ horlogebandje op de pols. Dat goedkope bandje is echter van nikkel en niet van het edelmetaal zilver.

Dyshidrotisch eczeem

Dyshidrotisch eczeem is eigenlijk een moeilijke benaming voor blaasjeseczeem. Blaasjeseczeem wordt nog wel eens verward met contacteczeem of atopisch eczeem. Het is niet hetzelfde.

Dyshidrotisch eczeem komt meestal voor aan de handen en/of voeten en de blaasjes zijn vooral te vinden aan de zijkanten van de vingers en/of tenen. De blaasjes liggen vaak dieper in de huid en er kunnen pijnlijke kloven ontstaan. Soms komen ze ook voor in de handpalmen en/of voetzolen.

De oorzaak van dit eczeem is helaas niet precies bekend. Ze wordt waarschijnlijk niet veroorzaakt door specifieke stoffen zoals bij contact- en atopisch eczeem het geval is.

Erytrodermie

Erytrodermie is een ernstige ontsteking van het gehele huidoppervlak die tot vuurrode verkleuring en schilfering leidt. Deze aandoening kan worden veroorzaakt door bepaalde geneesmiddelen (vooral penicilline, sulfonamiden, isoniazide, fenytoïne en barbituraten).

In een aantal gevallen is er sprake van een complicatie van een andere huidaandoening, zoals constitutioneel eczeem, psoriasis en contacteczeem. Bepaalde lymfekliergezwellen (lymfomen) kunnen ook erytrodermie veroorzaken. In veel gevallen kan geen oorzaak worden opgespoord.

Hypostatisch eczeem (Hypodermitis)

Hypostatisch eczeem komt voor in combinatie met spataderen. Deze ontstaan als aderen vergroot raken doordat de klepjes die de bloedstroom naar het hart stuwen, slecht functioneren.

Bij deze vorm van eczeem wordt de huid droog en treedt verkleuring en ontsteking op. Meestal betreft het de benen en veroorzaakt daar pijn en ongemak doordat het bloed niet vrij kan stromen en soms zelfs helemaal tot stilstand komt (stasis).

Nummulair eczeem

Nummulair eczeem (nummulair-muntvormig) is een vorm van eczeem die wordt gekenmerkt door ronde (soms ovale) eczeem plekken, ook wel plaques genaamd. De plaques zijn duidelijk van de omliggende huid te onderscheiden. Meestal treft het mannen vanaf middelbare leeftijd.

Dit is een vorm van eczeem die zich kenmerkt door het feit dat de huiduitslag (blaasjes, korsten, schilfers en pukkels) bestaat uit kleine ronde plekken ter grote van een munt. Meestal verschijnt deze uitslag op de armen en de benen. Vaak zijn de klachten erger in de winter.

Seborroïsch eczeem

Seborrhoïsch eczeem is een onschuldige aandoening die vooral in het gezicht, op het behaarde hoofd en achter de oren voorkomt. Het huidvet van mensen met seborrhoïsch eczeem is anders dan bij mensen zonder deze aandoening. Hierdoor groeien de gistcellen op de huid harder.

Antischimmelmiddelen, ook wel antimycotica genoemd, werken tegen schimmel- en gistinfecties van de huid. Het beschadigt de celwand van de gist die een rol speelt bij seborrhoïsch eczeem, waardoor de gist afsterft.

Zwemmers eczeem

Huidschimmel aan de voeten wordt ook zwemmers-eczeem genoemd. Meestal begint het tussen de tenen met jeuk en soms een onaangename geur. De plek is wittig en vaak vochtig, soms met kloven of losse velletjes. Huidschimmel is besmettelijk en kan worden opgedaan op vochtige plaatsen, bijvoorbeeld zwembaden en douches van sportzalen. Het passen van schoenen met blote voeten en ook (overmatige) zweetvoeten zijn eveneens risico-factoren.

Koop bij uw voetverzorger, drogist of apotheek anti-voetschimmel crème zoals bijvoorbeeld miconazolnitraat of fungicide crème zoals Lamisil.

Sites over eczeem

Algemene informatie

Kinderen met eczeem

Eczeem en Allergie

Behandelingen van eczeem

Een medicijn om eczeem te genezen is (nog) niet beschikbaar. De meeste behandelingen zijn er op gericht om de klachten te verminderen. De behandelingen bestaan o.a. uit preventieve zorg en onderhouden van de huid d.m.v. zalf en crème.

Lichttherapie

Eczeempatiënten hebben over het algemeen in de zomer minder klachten dan in de overige perioden van het jaar. De reden is dat zonlicht een positieve invloed heeft op eczeem. De ultraviolette straling in het zonlicht, remt de afweer in de huid waardoor het eczeem minder wordt.

Op basis hiervan heeft de medische wetenschap lichttherapie ontwikkeld. Met lichttherapie is het mogelijk om de huid te belichten met een hele specifieke dosis ultraviolet licht. Dit voorkomt dat men blootgesteld wordt aan teveel licht en verbrandt. En zoals iedereen weet, kan blootstelling aan te veel zonlicht de kans op huidkanker doen toenemen, en dus is goed gedoseerde belichting noodzakelijk.

Alternatieve behandelingen van eczeem

Naast de reguliere geneeskunst is er ook het alternatieve circuit. Zoals met alle alternatieve geneeswijzen bestaan er veel tegenstanders van deze behandelmethoden. Toch hebben al veel mensen baat gehad bij de adviezen en middelen die toegepast worden in de alternatieve zorg.

Producten

De onderstaande producten worden aangeprezen door de fabrikant als mogelijke oplossing voor eczeem. De reacties hierop in de diverse discussiegroepen zijn wisselend.

Deze website wil eczeem patienten informeren over het bestaan van deze producten, maar is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (bij)werking van deze producten.

Voeding

Creme / Zalf

Een zalf is een smeersel op basis van vet, een crème is een smeersel op waterbasis. Aan een crème wordt soms wel een beetje vet toegevoegd. Een crème droogt de huid uit, een zalf doet dat niet. Het gebruik van crèmes en bodylotions wordt derhalve afgeraden bij jeuk. Ze bevatten namelijk veel water en drogen uw huid uit. U krijgt nog meer jeuk en de klachten nemen toe. Een zalf of crème wordt wel beter opgenomen door de huid direct na het douchen of baden.

Vroeger werd teerzalf (liquor carbonis detergens) vaak toegepast, deze stinkende en plakkerige zalf kan tegenwoordig vaak vervangen worden door andere middelen.

Hormoonzalf

Hormoonzalf of corticosteroïd genoemd, is een chemische variant van ons eigen bijnierschors-hormoon dat deel uitmaakt van onze natuurlijke afweer (het onderdrukt diverse lichamelijke reacties bij ontstekingen en infecties). Dankzij de gelijkenis met het natuurlijke hormoon werkt een corticosteroïd nagenoeg hetzelfde: het onderdrukt ontstekingsverschijnselen. Op de huid aangebracht, vermindert het verschijnselen als roodheid, jeuk, schilfering, bultjes en evt vocht-uitscheiding. Na enkele dagen van gebruik merkt u dat de huidklachten afnemen. Helaas heeft een hormoonzalf geen genezende maar een onderdrukkende werking. Als u met de hormoonzalf stopt komt de huidaandoening vaak weer terug.

Overige Creme / Zalf

De hier genoemde producten zijn geen ‘standaardproducen’. Ze worden direct via internet te koop aangeboden en de werking is zeker niet altijd gegarandeerd.

Verzorging