groeihormoon

SGA-geboren kinderen (Small for Gestational Age) zijn bij de geboorte te klein en/of te licht voor de duur van de zwangerschap.

Normaal gesproken is een kind dat na 40 weken zwangerschap ter wereld komt bij de geboorte gemiddeld zo’n 50 cm lang. Het gewicht ligt meestal ruim boven de 2500 gram. Duurt de zwangerschap korter, dan is het kind ook kleiner en lichter.

Als het echt veel te klein en te licht is voor de duur van de zwangerschap, spreken we over een SGA of ’te klein geboren’ kind.

Ongeveer 15% van deze SGA-geboren kinderen halen de groei niet in en blijven te klein. Uit eerdere onderzoeken, o.a. door het Erasmus in Rotterdam, is gebleken dat behandeling met groeihormoon bij te kleine SGA-kinderen effectief is, om een langere eindlengte te behalen.

Groeien

Groeihormoon (Growth hormone (GH))

In geval van een tekort aan groeihormoon is er sprake van groeihormoondeficiëntie. Bij een overproductie van groeihormoon is er sprake van gigantisme of (ná de puberteit) acromegalie.

Als er een groeihormoontekort is geconstateerd,  krijgt u groeihormoon voorgeschreven om dit tekort aan te vullen. Dit synthetische groeihormoon is gelijk aan het menselijke groeihormoon. Het is de bedoeling dat dit groeihormoon in het bloed terechtkomt, want hormonen worden via de bloedbaan door het lichaam vervoerd. Dit geldt ook voor het groeihormoon. Groeihormoon is een eiwit. Als je eiwitten via de mond inneemt, worden ze in de maag en darmen direct afgebroken door de maag- en darmsappen en verliezen daarbij hun werking. Daarom is het niet mogelijk om groeihormoon in pilvorm toe te dienen: de pil is zijn werking al kwijt nog voor hij in de bloedbaan terecht is gekomen. Dus moet groeihormoon worden geïnjecteerd.

Algemene informatie Groeihormoon

Fabrikanten Groeihormoon

Novo Nordisk

Pfizer

Groeihormoontekort

Productinformatie

IUGR – Groeihormoonstudies Sophia Ziekenhuis Rotterdam

Documentatie

IUGR – intra-uteriene groeiachterstand

Door admin

Gerelateerd bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *