Heb je een arm, been of iets anders gebroken, dan krijg je hier waarschijnlijk voor een periode van 2 tot 6 weken een gipsverband voor aangemeten.

Al na een aantal dagen kan er jeuk ontstaan onder het gipsverband.

Hier wat tips om deze jeuk te verhelpen.

Hoe ontstaat de jeuk onder het Gipsverband

De huid onder het gipsverband is afgesloten van de buitenlucht. Het normale vochtverlies via de huid (zweten) gaat ook onder het gipsverband gewoon door. Hierdoor raakt het verband op de huid een beetje vochtig. Door dit zweetvocht wordt de huid week en raakt geïrriteerd met als gevolg een jeukende huid op een plaats waar je niet bij kunt komen om te krabben. Deze jeuk kan zo vervelend worden dat je alle middelen wilt inzetten om deze jeuk te verlichten.

Wat te doen tegen jeuk onder gipsverband

Wat moet je zeker niet doen

Het is heel verleidelijk om met een scherp voorwerp, zoals b.v. een breinaald, onder het gipsverband te gaan steken om zo de jeuk te verhelpen. De huid onder het gipsverband is door de afsluiting al wat kwetsbaarder geworden, dus er is een grote kans dat je met deze breinaald verwondingen onder je gips gaat maken. Dit moet je dus zeker niet doen!!!

Hou je gipsverband koel

Door warmte zal het onder je gipsverband gaan ‘broeien’ waardoor het zweet voor jeuk gaat zorgen. Ga daarom, zeker op warme dagen, niet in de zon zitten. Voorkom ook zware lichamelijke inspanning waardoor je kunt gaan zweten.

  • Plaats een ventilator gericht op je gipsverband, dit helpt om de jeuk te verlichten.
  • Pak bij jeuk een föhn op de koudste stand en blaas hiermee tussen het gips en de huid.

Gebruik Cool-Talc spray

Speciaal voor gipsverband is er een anti jeuk spray te koop die de jeuk onder het gips kan verlichten. Deze spray wordt geleverd onder de naam cool-talc of ‘Confort aid spray’. Deze spray bevat droge lucht gecombineerd met talk poeder. De spray wordt via een slangetje onder het gipsverband gebracht. Na het sprayen blijft de jeuk gedurende een aantal uren weg. Door de talk in deze spray kan de huid wel wat uitdrogen.