Voor veel mensen is een eerste saunabezoek een spannende gebeurtenis.

Als eerste is daar natuurlijk het naakt zijn wat hoort bij het saunabezoek.

Daarnaast de onbekendheid met de sauna rituelen en gebruiken.

Maak hier kennis met de regels en gebruiken in de Sauna en geniet van deze ultieme ontspanningsmogelijkheid.

Maak kennis met de Sauna

Sauna Ontvangst

Bij de sauna wordt je aan een balie ontvangen en krijg je een plattegrond van de diverse sauna’s en baden. Je kunt hier eventueel ook een badjas, slippers en een handdoek huren. Daarnaast krijg je een sleutel / batch voor een kleedruimte met locker.

In de kleedruimte kun je omkleden en je spullen in de locker bewaren. De batch neem je mee, deze dient vaak ook als betaalmiddel voor eten en drinken.

Doe ook alle juwelen af. Kettingen, horloges, oorbellen en ringen kunnen gloeiend heet worden in de saunacabine, je kunt je hier zelfs aan verbranden.

Saunakleding

In principe ben je in de sauna naakt. Dit voelt in eerste instantie voor veel mensen nogal onwennig, maar het went erg snel. Het licht in de sauna is vaak ook gedimd waardoor je niet vol in de ‘schijnwerpers’ zit.

In de Sauna zit of lig je op een grote handdoek. Deze handdoek is voor de hygiëne zodat zweet niet op de banken komt. Neem eventueel een kleinere handdoek mee om jezelf af te drogen en een flesje water om het vocht weer aan te vullen.

Buiten de sauna cabines en baden draag je een badjas en slippers. Ook in de restaurants wordt deze kleding gedragen.

Badkleding dagen

Er zijn ook speciale badkleding dagen voor mannen en vrouwen. Op deze badkledingdagen mag je dus in badkleding in de sauna’s. Speciaal voor vrouwen zijn er dan ook soms nog de vrouwendagen waarbij mannen dus geen toegang hebben tot het saunacomplex.

Ontdek de complete saunagang

Om de saunabeleving goed te ervaren is het belangrijk om de onderstaande stappen te volgen. Deze stappen worden ook wel de ‘Saunagang’ genoemd.

Voorbereiding

  • Neem vooraf een lichte maaltijd
    Zorg er voor dat je niet met lege maag naar de Sauna gaat, maar zeker ook niet met een volle maag.
  • Douchen
    Vooraf douchen zodat alle zweet en vuilvan het lichaam is verwijderd.
  • Toilet
    Ga vooraf nog even naar het toilet. Hierdoor kun je beter van de sauna genieten. Na het toilet nog even een warme douche zodat je schoon en voorverwarmd aan het saunabad kunt beginnen.
  • Afdrogen
    Droog je goed af, want een droge huid transpireert beter.

Opwarmen

  • Warm voetbad
    Ook een warm voetbad vóór de sauna stimuleert het transpireren.
  • Sauna
    In de sauna lig je op een badlaken dat groot genoeg is voor je hele lichaam. Intensief transpireren is beter dan wat minder gedurende langere tijd. Daarom kunt je het best plaatsnemen op de middelste of de hoogste bank, liefst liggend of zittend met de voeten op zitniveau en daar maximaal een kwartier blijven. Hierbij kun je het best op je eigen gevoel afgaan. Liggend voel je de warmte aangenaam gelijkmatig. De laatste twee minuten kun je beter gaan zitten, bij voorkeur op de onderste plank. Hierdoor went de bloedsomloop aan de verticale houding en zal het bloed, als je opstaat, niet naar de benen zakken.

Afkoelen

  • Afkoelen
    Als je uit de saunacabine komt, ga je eerst de buitenlucht in voor een luchtbad. Je lichaam heeft nu zuurstof nodig en de buitenlucht koelt de longen af. Afkoelen kun je verder ook doen met de koudwaterslang of de stortdouche.
  • Koudwaterbad
    Voordat je gebruik maakt van het koude dompelbad, moet je in ieder geval eerst het zweet afspoelen. Als je een hoge bloeddruk hebt kunt je het koudwaterbad beter achterwege laten.
  • Warm voetenbad
    In aansluiting op de afkoeling neem je een warm voetenbad. Je lichaam zal hierdoor van top tot teen behaaglijk opwarmen.
  • Rust
    Een aansluitende rustpauze van circa 15 minuten zal er voor zorgen dat je lichaam zich zal ontspannen waardoor je weer helemaal klaar bent voor de volgende sauna.

Sauna temperaturen

De diverse sauna cabines varieren in temperatuur. Vaak wordt dit buiten de cabine al aangegeven.
Als je onervaren bent, kun je het beste starten met de sauna’s in de lagere temperaturen.
Globaal zijn er de volgende temperatuur categorieën:

  • Tot 40 graden
    Dit zijn vaak de Zwembaden, Bubbelbaden, Jacuzzi, hydromassage, Zoutbaden, Zonnebank, Solarium.
  • 40 – 60 graden
    De zoutsteensauna, Infraroodsauna, Diverse massagebaden, Turks stoombad.
  • 60 – 90 graden
    Kleurensauna, Finse Sauna.

Maak kennis met : Aroma-therapie, Tibetaanse voetmassage, Sinaasappelpakking, Hotstonemassage, Hamam, Rozen sauna, Snelbruiner, Modderbad, Algenbad, Lichaamspeeling, Hydromassagebad, Rasul (heilzame warme modder), Sauna Parfum, een opgietmix met natuurlijke essentiële oliën en geneeskrachtige kruiden.

  • Rondje Sauna
    Een saunabad is heerlijk voor lichaam en geest. Wil je echt genieten en optimaal van de sauna gebruik maken, dan is hier te vinden waar je aan moet denken. Volg de tips en haal nog meer uit het rondje sauna.

Sauna faciliteiten

Iedere sauna heeft natuurlijk zijn eigen scala aan faciliteiten. Maar over het algemeen zie je de volgende sauna’s en baden bij veel saunacomplexen terug.

Bubbelbad

Binnen ieder saunacomplex zijn diverse bubbelbaden aanwezig.
Lekker ontspannen liggen of zitten en genieten van de bubbels en jetstreams.
Vaak bevatten deze baden ook nog kruiden voor de ultieme ontspanning.

Infrarood Sauna

Infrarood is stralingsenergie, net als zonnestraling (maar zonder UV), die direct en effectief in het lichaam omgezet wordt in een weldadige therapeutische warmte. Deze warmtestraling wordt afgegeven door infrarood warmtelampen die op korte afstand van de bezoeker hangen. Hierdoor zal de infrarood warmte diep in de huid doordringen om zo een maximaal effect te verkrijgen.

Licht & Kleurentherapie Sauna

In deze sauna wordt d.m.v. kleurenverlichting een ontspannen gevoel opgewekt.
De steeds wisselende verlichtingskleuren hebben invloed op onze geest en helpen zo om tot rust te komen.

Veel gebruikte kleuren in de kleurensauna:

  • Groen, de kleur van innerlijke harmonie en emotionele evenwichtigheid.
    Groen werkt stabiliserend, brengt tevredenheid, rust en ontspanning.
  • Rood, een activerende kleur van levenskracht, uithoudingsvermogen en wilskracht.
    Rood inspireert en stimuleert, geeft een warm, behaaglijk en aangenaam gevoel en is rustgevend van binnenuit.
  • Blauw, geeft verkoeling en is uitermate ontspannend.
    Blauw staat voor meditatie, innerlijke bezinning en overdenking.
  • Geel, geeft een onbezorgd vrij levensgevoel, wat gunstig werkt op het humeur.
    Geel houdt alert en stimuleert de creatieve expressie.

Finse Sauna

De Finse Sauna is een houten cabine waarin een oven staat (vaak houtgestookt) met daarop lavastenen. Op deze lavastenen wordt met regelmaat water gegoten zodat de luchtvochtigheid hoog blijft. De temperatuur in deze sauna’s is over het algemeen tussen de 70 en 90 graden.

Opgietingen / Löyly

Vaak worden er in een Finse sauna opgietingen gehouden. Hierbij zit iedereen in een ontspannen houding in de sauna en wordt er door een saunamedewerker een opgietingsritueel gehouden.

Bij dit ritueel worden in diverse opgietingsgangen geurolie vermengd met water op de saunastenen gegoten. Deze opgietmix verooraakt een geurige waterdamp. Daarna wordt deze warme waterdamp d.m.v. een handdoek over de hoofden van de aanwezigen door de sauna heengeslagen. Afhankelijk van de gebruikte olie zal deze damp inwerken op de huid of luchtwegen.

Hamam

De Hamam is van origine een Turks badhuis. De Hamam kenmerkt zich onder andere door de scheiding in openingstijden voor mannen en vrouwen. Het is ook niet gebruikelijk om naakt te zijn in de Turkse hamam, daarom is het dragen van badkleding meestal verplicht.

Maak kennis met de Sauna

Sauna Reviews en recensies

  • Sauna Reviews
    Deel hier je ervaringen over bezochte sauna’s, wat is de beste sauna, en stel je vragen aan frequente saunabezoekers.