This website is using cookies
×
Vitiligo

Vitiligo is een aandoening waarbij de huid en het haar hun pigment verliezen. De pigmentcellen worden vernietigd en de stof die de huidskleur bepaalt, melaninen, wordt niet meer aangemaakt. Hierdoor verschijnen witte plekken op de huid, vaak omringd door donkere vlekken.

Vitiligo is een aandoening waarbij de huid en het haar hun pigment verliezen. De pigmentcellen worden vernietigd en de stof die de huidskleur bepaalt, melaninen, wordt niet meer aangemaakt. Hierdoor verschijnen witte plekken op de huid, vaak omringd door donkerder vlekken. Er is dus sprake van zowel hypopigmentatie (te weinig kleurstofpigment) als hyperpigmentatie (teveel kleurstofpigment). De afbeelding laat zien hoe Vitiligo er uit kan zien.

Vitiligo is een chronische huidaandoening waarbij de huid pigment verliest. Het gevolg zijn witte vlekken op de huid die patienten onzeker kunnen maken over hun uiterlijk. Daarom zijn er voor Vitiligo camouflageproducten beschikbaar zoals Permatan.

Omdat er nog steeds geen effectieve behandelmethode is voor Vitiligo, zijn vitiligopatienten aangewezen op camouflagetechnieken om de eventuele persoonlijke overlast te beperken. Deze overlast bestaat vaak, vooral in de zomermaanden, uit schaamte over de ontsierende witte plekken.

De onderstaande producten worden door de fabrikanten als mogelijk middel voor camouflage van vitiligoplekken aangeprezen.

Deze site wil vitiligo patienten informeren over het bestaan van deze producten, maar is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de eventuele (bij)werking van deze producten.

Vitiligo is an autoimmune disease in which pigment cells (melanocytes) are destroyed, resulting in irregularly shaped white patches on the skin. The picture shows how Vitiligo looks. Any part of the body may be affected. Common sites are exposed areas (face, neck, eyes, nostrils, nipples, navel, genitalia), body folds (armpits, groin), sites of injury (cuts, scrapes, burns) and around pigmented moles halo naevi). The hair may also go grey early on the scalp, eyebrows, eyelashes and body. White hair is called ‘poliosis’. The retina may also be affected.

Over vitiligo zijn niet heel veel boeken geschreven. Natuurlijk is er wel medische documentatie, maar boeken die ook toegankelijk zijn voor de patiënt zijn er niet veel.

Met regelmaat duiken verhalen op dat Vitiligo patiënten baat hebben bij kuren aan de Dode Zee.

Deze Dode Zee kuren (klimatherapie) zorgen er bij sommige mensen voor dat een deel van de witte Vitiligo vlekken verdwijnen.
Soms verdwijnen de vitiligo vlekken helemaal, soms deels doordat ze zich vullen met nieuwe pigmentpuntjes.

Bij veel mensen stabiliseert Vitiligo op latere leeftijd.

De witte vlekken blijven op dezelfde plaats en worden vaak ook niet meer groter. Bij erfelijke Vitiligo blijkt zelfs dat de witte vitiligo vlekken op overeenkomstige plaatsen verschijnen met vergelijkbare vormen.

Maar zelfs bij deze stabiele Vitiligo kan het toch voorkomen dat er ineens spontaan een witte vitiligo vlek bijkomt.

Ondanks dat er nog steeds geen behandelmethode is voor Vitiligo, zijn er wel veel producten op de markt die claimen dat ze helpen tegen Vitiligo. Daarnaast zijn er ook veel ondersteunende en beschermende producten zoals speciale zonnebrand creme.

De onderstaande producten worden aangeprezen door de fabrikant als mogelijke oplossing voor vitiligo.

De reacties hierop in de diverse discussiegroepen zijn wisselend.

Deze site wil vitiligo patienten informeren over het bestaan van deze producten, maar is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (bij)werking van deze producten.

Vitiligo patiënten komen overal ter wereld voor. In bijna ieder land hebben deze Vitiligo lotgenoten zich verzameld in patiëntenverenigingen en internet fora.

Juist deze lotgenoten informatie is van onschatbare waarde omdat  hier de praktijk tips en ervaringen gedeeld worden. Ook worden de diverse Vitiligo behandelingen besproken met daarbij natuurlijk ook de resultaten van deze behandelingen.

×

TOP