Vitiligo is een aandoening waarbij de huid en het haar hun pigment verliezen. De pigmentcellen worden vernietigd en de stof die de huidskleur bepaalt, melaninen, wordt niet meer aangemaakt. Hierdoor verschijnen witte plekken op de huid, vaak omringd door donkerder vlekken. Er is dus sprake van zowel hypopigmentatie (te weinig kleurstofpigment) als hyperpigmentatie (teveel kleurstofpigment). De afbeelding laat zien hoe Vitiligo er uit kan zien.

Sites over Vitiligo


Oorzaak van Vitiligo

De oorzaken van Vitiligo zijn helaas nog steeds niet bekend. Er zijn wel diverse theorieen die de oorzaak proberen te verklaren.

 • Candida Albicans
  Candida Albicans is a yeast organism which peacefully coexists in and with many people when it is present in modest amounts. When circumstances lead to the excessive growth of candida in the body, one can develop myriad symptoms of chronic illness. The conditions of overgrowth is called Candidiasis. Other associated disorders may be hair loss, vitiligo, malabsorption, chronic hepatitis, dental enamel dysplasia, and disorders of the thymus gland.

Behandelaars

 • Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen (SNIP)
  The Netherlands Institute for Pigment Disorders is a super-specialized medical unit for diagnosis and treatment of patients with pigment problems of skin and hairs. Our frontrunner position is maintained by conducting clinical-related research, and by interacting with other experts and scientific societies.
 • UZ Gent ontwikkelt gel tegen vitiligo
  De Gentse Universiteit heeft een nieuwe gel ontwikkeld waarmee de huidziekte vitiligo in bepaalde gevallen succesvol kan behandeld worden.De gel wordt gemaakt van “goede”, gepigmenteerde huidcellen van de patiënt. Er wordt wat huid weggesneden ter hoogte van het zitvlak waaruit huidcellen worden geïsoleerd die dan in een gel op de aangetaste huidvlek wordt aangebracht. Drie weken later krijgt de patiënt UV-stimulatie, waarop de vlekken opnieuw pigmenteren. De behandeling duurt meestal een tweetal maanden.
 • Kliniek voor medische en esthetische dermotografie
  In tegenstelling tot vele andere behandelaars beweren wij niet dat dermatografie vitiligo kan genezen. Wel is het onder een aantal voorwaarden een goede methode om de storende huidverkleuring die vitiligo met zich mee brengt effectief te camoufleren.

Behandeling van Vitiligo

Vitiligo Puva behandeling

PUVA is een behandeling met het medicijn Psoraleen en ultraviolet licht (UVA). Via deze behandeling kan er herpigmentatie (bruine puntjes) optreden in de witte plekken.

Vitiligo UVB (narrowband UVB), TL01 behandeling

Ultraviolet B is, net als ultaviolet A, een bestanddeel van het natuurlijk zonlicht. Het heeft een krachtiger werking dan UVA en wordt daarom zonder aanvullende orale medicijnen, zoals psoraleen, toegepast. Sinds enige jaren zijn er nieuwe UVB lampen in gebruik die bijna even effectief zijn als PUVA therapie.

 • Informatiefolder behandeling UVB (311 nm) therapie
 • UV Thuisbehandeling
 • Farmadomo lichttherapie
  Farmadomo (Linde Homecare) levert therapieën tegen psoriasis, vitiligo, constitutioneel eczeem en seizoensdepressie. Door middel van lichttherapie zijn deze aandoeningen te onderdrukken. Bovendien is gebleken dat Ultra Violet licht (UV-licht) een positieve bijdrage levert bij de behandeling van lichtallergie.
 • Bioskin therapie
  Bioskin therapy is a new and sophisticated emitting equipment of the ultraviolet B rays to 311 [nm] can eliminate the cutaneous dyschromias caused by the vitiligo. The emitted UVB rays are the most effective ones in the therapy of the vitiligo because they stimulate in an optimal way the melanocytes and are active on the immune system of the skin.

Huidtransplantatie

Kleine stukjes normale huid van de patient zelf kunnen worden getransplanteerd naar vitiligoplekken. Meestal worden kleine ‘eilandjes’ gezonde huid in de vitiligoplekken gelegd. De bedoeling is dan dat de pigmentcellen uit de gezonde huid in de vitiligohuid kruipen. Deze therapie wordt gecombineerd met lichttherapie. Voorwaarde voor de therapie is dat de vitiligo zich al enige tijd niet uitbreidt.

 • Vitiligo operative treatment by Dr. Kahn
  The primary goal of therapy is to restore the skin’s color by restoring melanocytes in the skin. Repigmentation of the skin with melanocytes allows the skin to regain its normal immune/inflammatory functions and improves the appearance of those suffering from this disease.
 • Onderzoek naar transplantatie als genezing voor vitiligo
  Onderzoekers van het Universitair ziekenhuis in Gent, onderzochten de effectiviteit van het toepassen van transplantatie bij 28 patienten om vitiligo te genezen.

Huidbleking

Deze methode wordt ook wel de omgekeerde methode genoemd. Deze behandeling houdt in dat de gezonde huid afgebleekt wordt zodat de huid een egale kleur krijgt. Dit zou cosmetisch een mooier zicht zijn. Het afbleken gebeurt met behulp van een hydrochinon-bevattende crème. Dit is ook de behandeling waar Michael Jackson voor gekozen heeft.

Experimentele behandelingen

Laserbehandeling

 • Excimer laser therapy
  In a recent study, vitiligo patients, most of whom had failed conventional therapies, were treated with the excimer laser three times a week. Fifty-seven percent of the vitiligo patches treated in the study experienced partial to complete repigmentation in only two weeks. The Xtrac excimer laser represents one of the newest great advances in laser dermatology. This laser emits narrow band ultraviolet B light and has been shown to promote re-pigmentation in those who have lost pigment in their skin.

Calcipotriol

Dit is een afgeleide van vitamine D3 toegepast in een creme. Het is een product dat wordt gebruikt voor psoriasis, maar het zou ook een gunstig effect hebben op vitiligo. Zowel calcipotriol alleen, als in combinatie met lichttherapie zouden een goed effect op vitiligo kunnen hebben.

Foliumzuur en vitamine B12

 • Artikel in ‘van Nature’ over foliumzuur en vitiligo
 • B12 tekort
  Forum over vitamine B12, met onder andere een topic over Vitiligo en Pigmentvlekken i.c.m. B12 injecties en het gebruik van foliumzuur.
 • B12-tekort – ziekte van Addison-Biermer of Pernicieuze Anemie
  De naam Pernicieuze Anemie betekent niet voor niets verderfelijke/kwaadaardige bloedarmoede. Bij de ziekte Pernicieuze Anemie is het lichaam niet meer, of in mindere mate, in staat het vitamine B12 (Cobalamine) op te nemen. De patiënt krijgt hierdoor een gebrek aan dit vitamine en hierdoor kunnen heel ernstige klachten ontstaan. Mensen met een schildklierziekte of Vitiligo hebben een duidelijk verhoogde kans op vitamine B12-tekort.
 • Stichting B12 tekort
  Stichting B12 Tekort is een organisatie die opkomt voor de belangen van mensen met een opnamestoornis van vitamine B12. Dit doet zij onder meer door het geven van voorlichting, het bieden van ondersteuning, het organiseren van bijeenkomsten en het bevorderen van lotgenotencontact.
 • Wat is Ayurveda
  Ayurveda wordt beschouwd te zijn het traditionele systeem van Indiase geneeswijze. Het woord Ayurveda betekent letterlijk ?kennis van het leven?. Ayurveda heeft aanbevelingen voor iedere patiënt op het gebied van levenswijze, dieet, oefeningen en yoga, kruiden behandeling en zelfs geestelijke oefeningen om evenwicht terug te brengen en te behouden tussen lichaam en geest. Ayurveda gaat uit van een sterke relatie tussen de geest en het lichaam.

Documenten

Discussiegroepen

Media en Publicaties

 • AMC – Vitiligo tegen huidkanker
  Een pigmentstoornis veroorzaken om kwaadaardige huidkanker (melanoom) tegen te gaan; het zou weleens kunnen werken. Daarom gaat de onderzoeksgroep van immunologe Rosalie Luiten met Vidi-geld na hoe de witte-vlekkenziekte vitiligo ontstaat. Als ze achterhalen waarom afweercellen de gezonde pigmentcellen vernietigen ligt de weg niet alleen open naar een behandeling voor vitiligo maar ook naar een remedie voor melanoom, waarbij pigmentcellen gaan woekeren.
 • LVVP
  De zin en onzin van Protopic en vitiligo
 • Medisch Contact – Hyaluron-huidpasta activeert pigment bij vitiligo
  Een pasta van huidcellen en hyaluronzuur is een nieuwe behandeling tegen vitiligo.
  Tot nu toe werd vitiligo behandeld met een corticosteroïdenzalf of met ultraviolet licht. Bij de nieuwe techniek wordt oppervlakkig een laagje gepigmenteerde bilhuid weggesneden. Aan de van elkaar losgemaakte huidcellen wordt hyaluronzuur toegevoegd. Er ontstaat dan een gel, die op de plekken wordt aangebracht nadat de huid daar vooraf met een CO2-laser is beschadigd. Drie weken later krijgt de patiënt UV-stimulatie, waarna de plekken opnieuw pigmenteren. De behandeling duurt meestal twee maanden.
 • Medinews – Witte huidvlekken krijgen kleur
  Mensen met vitiligo, een ziekte waarbij de huid haar kleur verliest, krijgen uitzicht op een betere behandeling. Onderzoekers van het universitaire ziekenhuis in Gent hebben normaal gepigmenteerde huidcellen ‘ingezaaid’ in de witte vlekken van een dertigtal patiënten. Geleidelijk aan gaven die getransplanteerde cellen de witte vlekken weer kleur.
 • NRC Handelsblad: Pigmenttransplantatie, vitiligo verhelpen met huidceloplossing
  Het aanbrengen van losse huidcellen in een gel op vitiligoplekken pakt wonderwel goed uit, ontdekte dermatologe Van Geel. Helaas alleen bij stabiele vitiligo. Bijna iedereen kent wel iemand met vitiligo, een pigmentstoornis waarbij je witte vlekken op de huid hebt. Tot nu toe was daar weinig aan te doen. Dat is veranderd: foto’s van vitiligopatiënten vóór en na transplantatie van pigmentcellen lijken wel een wonder. Terwijl het gezicht of de handen bij deze mensen eerst ontsierd werden door opvallende witte vlekken, is er daarna niets meer van te zien! “De resultaten zijn inderdaad fantastisch”, beaamt de Gentse dermatologe Nanja van Geel maar ze benadrukt wel dat de techniek alleen werkt bij patiënten met stabiele vitiligo.
 • Anti kanker gen P53 (Duits)
  Eines der wichtigsten Krebsbekämpfungsgene des Menschen regelt auch dessen Körperbräune. Das Gen p53 aktiviere den Mechanismus zur Bildung des Pigments Melanin.
 • Treatment Vitiligo with Intravenous Methylprednisolone ‘Pulse’ Therapy
  We report on the successful therapy of rapid progressive generalized vitiligo in a 24-year-old woman. After intravenous injection of 500 mg of methylprednisolone on 3 consecutive days, the disease progression was stopped and repigmentation was induced.
 • Over 70% Repigmentation Achieved In Patients With Stable Vitiligo
  A high percentage of repigmentation is achieved in patients with stable vitiligo by noncultured epidermal cell transplantation, according to both subjective and objective evaluation methods.
 • Onderzoekers ontdekken ‘vitiligo gen’ (Engels)
  March 22, 2007 – Scientists have discovered a connection between a gene and the chronic skin condition vitiligo, as well as a possible link to an array of other autoimmune diseases. They found that persons with vitiligo also have a risk of developing other autoimmune diseases, as do their close relatives, even those without the skin condition. By searching the genome, the researchers discovered that NALP1 – a gene that controls part of the immune system that serves to alert the body to viral and bacterial attacks – was a key gene involved in predisposing to vitiligo and all the other autoimmune diseases that ran in these families.
 • Vitiligo: groeiend optimisme door nieuwe mogelijkheden
  Katia Ongenae en Nanny Van Geel zijn dermatologen in het UZ Gent en werken aan een doctoraatsverhandeling over vitiligo. Samen hebben ze reeds research verricht naar de rol van auto-immuniteit bij vitiligo, hebben ze een techniek ontwikkeld voor de objectivering van de behandeling, leggen ze zich toe op transplantatie van autologe epidermale celsuspensies en onderzoeken ze de levenskwaliteit van vitiligopatiënten.