Het Griekse eiland Kreta is het grootste eiland van Griekenland.

Het eiland is zo groot dat je zeker een auto nodig hebt om delen van Kreta te kunnen bezoeken.

Vliegreis naar Kreta

Kreta heeft een vliegveld in Chania en een vliegveld in Heraklion.

De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt ongeveer 3 uur en 35 minuten. Van daaruit reis je dan met de pendelbus naar de diverse vakantiebestemmingen op Kreta

De bekendste toeristenplaatsen van Kreta

  • Achios Nicolaos
  • Heraklion
  • Chersonisos
  • Rethymon

De stranden van Kreta

De stranden op Kreta varieren van zandstranden aan de zuidkust en kiezelstranden aan de noordkust.

Over het algemeen kun je hier goed zonder waterschoenen het water in gaan.
Het water is helder en er zijn weinig rotsen onder water en er zijn maar zelden zee-egels.

Vervoer op Kreta

Fietsen op Kreta

Op Kreta zijn er geen speciale voorzieningen voor fietsers. Fietsers bewegen zich tussen het drukke Griekse autoverkeer door, en er wordt zelfs gefietst op de vluchtstroken naast de snelweg. Daarnaast is Kreta heuvelachtig waardoor fietsen alleen is aan te bevelen voor geoefende mountainbike fietsers.

Auto huren op Kreta

Op bijna iedere straathoek kun je een auto huren. De prijzen zijn er door de concurrentie redelijk. Door de afstanden op Kreta, is het huren van een auto zeker aaan te bevelen.

Bezienswaardigheden op Kreta

Agios Nicolaos

Het stadje Achios Nicolaos is met name bekend om het prachtige haventje midden in de stad. Het azuur blauwe water met daarin de Griekse vissersbootjes maken dit tot het ultieme Griekse plaatje. Om de haven natuurlijk veel restaurantjes. Ga hier zitten en geniet van een Frappé en het prachtige uitzicht.

Knossos

Knossos is de bekendste archeologische opgraving van Kreta. Het Paleis is gelegen in het Griekse plaatsje Knossos, twintig minuten ten zuiden van Heraklion.
Archeologen hebben geprobeerd om in Knossosn het één en ander te restaureren. Deze restauraties zijn soms net iets te ver doorgevoerd, maar toch krijg je in Knossos een heel authentiek gevoel.  

Lasithi Plateau

Huur een auto en rij naar het hooggelegen Lasithi Plateau. Er zijn toegangswegegen vanuit Chersonisos en vanuit Achios Nicolaos. De weg is soms stijl en met veel bochtenwerk, maar is prachtig. Je komt door vele bergdorpen waar de inwoners naar je zwaaien en je soms ook lokale producten zoals fruit, honing en olijfolie proberen te verkopen.

Het Lasithi plateau is een landbouwgebied en is met name bekend om de vele windmolens die hier vroeger stonden voor de irrigatie van de landbouwgrond. Op oude foto’s zie hier nog de duizenden witte windmolens staan. Deze windmolens zijn intussen bijna allemaal verdwenen en vervangen door elktrische waterpompen. Bij de toegang tot het plateau, vanuit Chersonisos, staan nog een rij vervallen stenen windmolens. Klim hier voorzichtig over het kiezelpad naar boven, en bewonder het uitzicht en geniet van de wind. Er is 1 molen gerestaureerd, en dan zie je hoe knap ze vroeger gebruik gemaakt hebben van de windkracht die door de vallei stroomt.

Matala

Een dorpje aan de zuidkant van Kreta. Dit dorp was vroeger een verzamelplaats voor hippies. Dit is nu nog steeds in het dorpje terug te zien, vele hippie uitingen, winkelthes en kunstwerken herinneren aan de hippie tijd. Het strand van Matala is prachtig gelegen tegen een rostswand. In deze rotswand zijn vele grotten waar de hippies vroeger in leefden. Je kunt deze grotten, tegen betaling, ook bezoeken. Geniet op deze hoogte van het uitzicht over Matala en de zee.