Ga je binnenkort op stedentrip naar Londen?

Gebruik dan voor het openbaar vervoer binnen Londen de Oyster Card voor gemak en voordelig reizen met de metro en de bus.

Wat is een Oyster Card

De Londen Oyster Card is te vergelijken met onze OV chipkaart.

De kaart bevat een chip met daarop een prepaid saldo. Bij de toegang tot het openbaar vervoer van Londen moet je inchecken en na de reis moet je (vaak) weer uitchecken.

Aan de hand van de geregistreerde afstand wordt er dan een bepaald bedrag van je Oyster Card afgeschreven.

Soorten Oyster Cards

In Londen kun je tijdens je stedentrip met twee soorten Oyster Cards reizen.

Visitor Oyster Card

De visitor Oyster Card is niet te koop in Londen. Je moet deze vooraf bestellen en dan worden ze naar je huisadres verstuurd. Ook is het mogelijk om de visitor Oyster Card op de vliegvelden, zoals heathrow en Stansted, te kopen.

De eerste aanschaf van de visitor Oyster Card is £ 3,-
De visitor Oyster Cards worden met een prepaid saldo verkocht. De standaard saldo’s zijn : £10, £15, £20, £25, £30, £35, £40 of £50.
Dit bedrag blijft altijd geldig, maar een restsaldo kan onder bepaalde voorwaarden ook worden teruggestort.

Standaard Oyster Card

De standaard Oyster Card (Blauwe kaart) is te koop op ieder (metro)station in Londen. Je kunt deze kaarten kopen bij loketten en kaartautomaten.

De prijs van de standaard Oystercard is £ 5,- exclusief saldo. Deze kaarten moet je daarna nog opwaarderen met een saldo om te kunnen reizen.

Wat kost het reizen met de Oyster Card

Het openbaar vervoer is Londen is verdeeld in zones. Binnen zone 1 en 2 bevinden zich de meeste bezienswaardigheden van Londen.

Bij het reizen in het openbaar vervoer van Londen is er een maximum tarief per dag. Boven dat tarief reis je gratis (capping) met de Oyster Card door Londen.
Hierdoor kun je vooraf vrij goed bepalen met welk saldo je de Oyster Card moet opladen.
Het maximum tarief in 2017 is £6.50 per dag voor gebruik in zone 1 en 2.

Het standaard advies is : 2 dagen Londen £15, 3 dagen Londen £20, en 4 dagen Londen £30.

Hoe gebruik je de Oyster Card

Metro Londen

In de metro stations moet je inchecken bij de toegangspoortjes. Hou je Oyster Card voor de gele kaartlezer. Bij voldoende saldo zal het poortje open gaan en krijg je toegang tot het metrostation.
Alle ritten met de metro, inclusief overstappen op andere lijnen, horen nu bij deze check-in. Pas bij het verlaten van het metrostation van je bestemming moet je weer uitchecken bij de poortjes door je kaart opnieuw voor de kaartlezer te houden. De ritprijs wordt nu automatich berekend en van je saldo afgehaald. Dit tot het maximale capping tarief.

Londen Bus

In de bus werkt het iets anders. De kaartlezer hangt bij de chauffeur. Je kunt daar inchecken bij het instappen voor je busrit. De busrit is een vast tarief, onafhankelijk van de afstand, dus uitchecken is niet nodig.
Bij overstappen op een andere buslijn moet je wel opnieuw inchecken.