De fietsaccu van de elektrische fiets is het meest kwetsbare onderdeel. Vervangen van de fietsaccu kost meestal honderden Euro’s.

Voor een lange levensduur van de fietsaccu is het daarom noodzakelijk om een aantal regels in acht te nemen.

Fietsaccu opladen

Acculader

De fietsaccu mag alleen worden opgeladen met de originele merk oplader.  Gebruik van andere opladers kan de fietsaccu onherstelbaar beschadigen of zelfd brand veroorzaken.

Fietsaccu regelmatig opladen

Zorg er voor dat de fietsaccu niet volledig wordt ontladen. Dit zogenaamde ‘diepontladen’ kan de fietsaccu onherstelbaar beschadigen. Zorg daarom dat de fietsaccu voor minimaal tweederde blijft  opgeladen. 

Let op: door zelfontlading loopt elke accu langzaam leeg. Je moet dus ook als je de fiets lange tijd niet gebruikt de fietsaccu regelmatig opladen.

Sluit daarom de fietsaccu regelmatig, iedere maand, aan de oplader. Als de fietsaccu vol is zal de oplader overschakelen naar ‘druppelladen’ en zal het energieverbruik minimaal zijn.

Diepontlading van de fietsaccu

Als je een leeggereden fietsaccu in een koude omgeving opbergt, werk je diepontlading in de hand. Een duur geintje, want een diep ontladen fietsaccu is onbruikbaar en moet worden vervangen. Zorg daarom dat de fietsaccu voor minimaal tweederde blijft  opgeladen. Let op: door zelfontlading loopt elke accu langzaam leeg, dus zeker maandelijks opladen.

Bewaren van de fietsaccu

Fietsccu bewaren in de zomer

Zorg er voor dat de fietsaccu niet langdurig in de volle zon staat. De fietsaccu wordt hierdoor te warm.

De temperatuur van de fietsaccu moet lager blijvan dan 60 °C.

Fietsaccu bewaren in de winter

De fietsaccu van de elektrische fiets kan slecht tegen koude weersomstandigheden. Zorg er daarom voor dat de fietsaccu tijdens de wintermaanden vorstvrij, dus niet in de (onverwarmde) schuur op de fiets blijft.

Schoonmaken van de fietsaccu

Water en stroom gaan niet samen. Het reinigen van de fietsaccu met een waterstraal is gevaarlijk en schadelijk voor de elektronische componenten in de accu. Daarom altijd de fietsaccu verwijderen voordat je de fiets gaat schoonmaken. Maak ook de stekkerpolen af en toe schoon en vet ze licht in.

Levensduur fietsaccu verlengen

Tot slot nog wat tips om de levensduur van de fietsaccu optimaal te houden.

  • Check altijd de gebruiksaanwijzing voor het bewaaradvies van jouw type fietsaccu.
  • Een fietsaccu moet regelmatig ontladen en weer opladen om gezond te blijven.
  • Blijf fietsen in de winter, er zijn altijd een paar mooie dagen.
  • Opladen van de fietsaccu bij kamertemperatuur.
  • Als dat in huis is, laad de fietsaccu dan nooit ’s nachts op vanwege mogelijk brandgevaar.