De elektrische fiets maakt een enorme ontwikkeling door.

De keuze tussen de diverse merken en types is enorm. Waar moet je op letten voordat je een elektrische fiets gaat kopen?

Wat is een elektrische fiets

Een elektrische fiets is een fiets met trapondersteuning. Dit wil zeggen dat je altijd zelf moet fietsen, maar dat de trapondersteuning je gaat helpen om op een bepaalde sneldheid te blijven. Deze trapondersteuning werkt vaak met sensoren die de snelheid en trapkracht meten. Hierdoor weet de elektrische fiets hoeveel energie er moet worden toegevoegd om de gewenste snelheid te behouden. Voor deze trapondersteuning wordt gebruik gemaakt van een elektromotor gekoppeld aan een accu.

De elektrische fiets is leverbaar als stadsfiets met gesloten kettingkast, als hybride fiets met een derailleur en zels de e-mountainbike is tegenwoordig leverbaar.

Aandrijving van de elektrische fiets

De e-bike wordt aangedreven met een elektromotor. De plaatsing van de motor en het type motor bepalen het rijgedrag van de elektrische fiets. Veelvoorkomende e-bike motoren zijn van het merk Bosch en Shimano.

Voormotor

De Voormotor is een elektrische motor die is ingebouwd in de naaf van het voorwiel van de elektrische fiets. Deze motor ’trekt’ de fiets vooruit. Dit is ook vaak het gevoel dat mensen hebben als ze voor het eerst op een elektrische fiets met Voormotor stappen.

Achter motor

De achter motor wordt in Nederland het minst verkocht. De achtermotor zit op de achternaaf van de elektrische fiets en ‘duwt’ de fiets vooruit. Dit wordt met name toegepast in heuvelachtig gebied.

Midden motor

De midden motor is een elektrische motor die om de trapas van de elektrische fiets is gemonteerd. De middenmotor geeft het meest natuurlijke gevoel bij het fietsen op een elektrische fiets. Ook heeft de middenmotor vaak meerdere sensoren waardoor de trapondersteuning het best tot zijn recht komt.
Elektrische fietsen met midden motor zijn over het algemeen wel iets duurder dan een fiets met front- of achter motor.

Fietsaccu voor de elektrische fiets

De fietsaccu is, naast de elektromotor, het belangrijkste en ook het duurste onderdeel van de elektrische fiets. De keuze van de juiste fietsaccu is daarom erg belangrijk. De meeste elektrische fietsen worden standaard uitgeleverd met een lichte fietsaccu. Deze accu heeft vaak als specificatie 50 – 80 Km. Deze afstand is meestal berekend op de eco stand. Hierdoor kom je in de praktijk met deze accu niet aan de 50Km.

Neem daarom direct bij de aanschaf van een elektrische fiets een zwaardere fietsaccu. Hou er ook rekening mee dat de fietsaccu over de jaren in capaciteit zal teruglopen. Het is daarom voordeliger om direct bij de aankoop een hogere capaciteit fietsaccu aan te schaffen.

Display elektrische fiets

Het display op de elektrische fiets geeft inofrmatie over de accuduur, de actuele trapondersteuning (eco, sport) en de afgelegde weg. Het is handig om een fiets met afneembaar display te nemen. Deze kun je dan meenemen als de fiets ergens wordt geparkeerd. Daarmee wordt de fiets voor fietsendieven waardeloos omdat het display via een unieke code is gekoppeld aan de elktische fiets.

Onderhoud Elektrische fiets

Accu regelmatig opladen

Zorg er voor dat de fiets accu niet volledig wodt ontladen. Dit zogenaamde ‘diepontladen’ kan de accu onherstelbaar beschadigen. Leg daarom de fiets accu regelmatig aan de oplader. Als de accu vol is zal de oplader overschakelen naar ‘druppelladen’ en zal het energieverbruik minimaal zijn.

Accu vorstvrij opbergen

De accu van de elektrische fiets kan slecht tegen koude weersomstandigheden. Zorg er daarom voor dat de fiets accu tijdens de wintermaanden niet in de (onverwarmde) schuur op de fiets blijft. Neem de fietsaccu na gebruik mee naar binnen.