Na de strenge winter van 2008 / 2009 heeft een nieuwe generatie de schaatssport ontdekt. Nog nooit werden de toertochten op natuurijs zo druk bezocht als in deze winterperiode.

De winters daarna waren helaas weer minder streng waardoor er weinig gelegenheid was voor het uitschrijven van toertochten, maar de winter van 2012 was weer enorm streng en bijna alle toertochten werden verreden. Zelf de grootste (toer)tocht, de Elfstedentocht, werd bijna weer verreden. Helaas gooide het ijs bij Balk roet in het eten.

Als echte schaatsliefhebber is er uiteindelijk niets zo mooi als een toertocht door de vrije natuur. Op deze pagina een overzicht van een aantal mooie toertochten.

Waar kan ik schaatsen

Natuurijs schaatsen

 • Schaatslocaties
  Op zoek naar een mooie schaatslocatie? Op deze site worden via social media de mooiste schaatslocaties weergegeven. Weet u zelf een mooie schaatslocatie, geef deze dan door en maak het overzicht compleet.
 • KNSB
  Informatie over schaatsen op natuurijs
 • Natuurijsschaatsen toertochten
  Actuele agenda van geplande toertochten op natuurijs.
 • Schaatsforum.nl
  Schaatsforum.nl is het onafhankelijke forum voor schaatsers en schaatsfans.

Toertochten

Molentocht Alblasserwaard

 • Schaatsmolentochten
  De website met actuele informatie over de Molentochten van “Stichting Schaatsmolentochten” Alblasserwaard.

Belterwiede

 • Belterwiedetocht, Belt Schutsloot
  Een prachtige toertocht over de Belterwijde. Deze toertocht gaat rond het meer en tussen prachtige natuurgebieden en rietkragen. Deze toertocht is een echte aanrader voor zowel het gezin als de gevorderde schaatser. De Belterwiedetocht is laatst verreden op 30-12-2010. Toen was het parcours uitgezet over rondes van 15 kilometer. 

5-meren schaatstocht in Giethoorn

IJsclub Giethoorn organiseert deze schaatstocht in samenwerking met IJsclub Wanneperveen. De 5 merentocht is een schitterende schaatstocht van ongeveer 25 kilometer.

Blokzijler merentocht

De VVV IJsclub Blokzijl organiseert de Blokzijler Merentocht over 35 km. Je schaatst over het Giethoornse Meer en het Beulakerwiede.