Onedrive is de Cloudopslag van Microsoft.

In Onedrive kun je bestanden zoals, documenten, foto’s en muziek, veilig opslaan.

Toch is het mogelijk dat ook jouw Onedrive beschadigd worden door een virus zoals Ransomware.

Wat is Onedrive

OneDrive is de online opslagdienst van Microsoft. Het is te vergelijken met diensten als Google Drive en Dropbox. Omdat bestanden op internet worden opgeslagen, spreekt men ook wel van een clouddienst. Bestanden worden dus opgeslagen ‘in de cloud’.

Het voordeel van een clouddienst zoals Onedrive is dat alle bestanden geopend kunnen worden vanaf verschillende apparaten en locaties. Het maakt nu niet meer uit of je de beschikking hebt over een smartphone, tablet, laptop of dektop pc. Je kunt nu overal ter wereld toegang krijgen tot je bestanden.

Een ander groot voordeel is de veiligheid. Microsoft zorgt er voor dat de bestanden altijd online zijn en dat er backups zijn als er bij de clouddienst iets mis gaat.

Wat is Ransomware

Ransomware is een chantagemethode op internet. Het werkt als een soort ‘gijzeling van de computer’. De computer wordt geblokkeerd, of al je bestanden worden versleuteld, en je kunt er niets meer mee. Het is malware (=schadelijke software) waarmee criminelen proberen om je ‘losgeld’ te laten betalen om er vanaf te komen.

Zodra Ransomware heeft toegeslagen krijg je een melding dat je losgeld moet bestalen, meestal in Bitcoins. Na het betalen van dit bedrag worden je bestanden waarschijnlijk weer vrijgegeven. Maar omdat het hier om criminlen gaat, is de kans groot dat je niets meer hoort en dat je zowel je geld als ook je bestanden kwijt bent.

Onedrive en Ransomware

Als je Ransomware op je computer krijgt zal deze direct alle bestanden op je computer gaan versleutelen. Slimme Ransomware gaat ook kijken naar je netwerkverbindingen en zal daar je link vinden naar je OneDrive. Het virus zal nu ook alle bestanden op je onedrive gaan versleutelen. Dit kan door het aanpassen van de inhoud of het simpel wijzigen van de bestandsextensie. OOk door het wijzigen van de bestandsextensie kun je de files niet meer openen met de gekoppelde software.

Onedrive herstellen

Om schade door Ransomware te beperken heeft Microsoft in 2018 een herstelprocedure toegevoegd aan Onedrive.

Onedrive heeft nu standaard, voor gebruikers met een Office365 Personal of Home account, een backup van de laatste 30 dagen. Het is daarmee mogelijk om de situatie direct voor de Ransomware aanval te herstellen.

Hiermee kun je bijna automatisch je Onedrive herstellen en zal er weinig schade zijn door de Ransomware aanval.

Hoe kun je Onedrive herstellen

  • Open je browser en ga naar onedrive.com en login met je account.
  • Kies voor instellingen (tandwiel rechtsboven)
  • Kies links voor ‘Uw Onedrive herstellen’
  • Kies nu voor de datum waarop de Onedrive nog goed was
  • Er volgt nu een lijst van bestanden die worden teruggezet
  • Als dit juist is klik je op herstellen
  • Onedrive wordt nu hersteld
  • Dit kan wel enkele uren duren als het veel bestanden betreft