De laptop accu is één van de onderdelen die aan slijtage onderhevig is.

Na veelvuldig opladen en ontladen neemt de capaciteit van de laptop accu af en uiteindelijk zal de laptop accu zelfs stuk gaan.

Afhankelijk van het merk en type laptop kunnen de kosten van het vervangen van deze accu flink oplopen.

Wat is de huidige status van de laptop accu

Welk type Laptop accu

Op het gebied van laptop accu’s is nog steeds geen standaard ontwikkeld. Bijna iedere laptop heeft zijn eigen model laptop accu.

Als je een nieuwe accu wilt kopen moet je dus eerst bepalen welk type accu je nodig hebt. Deze type aanduiding is terug te vinden op de accu zelf. Omdat ook de uitvoering en model kan varieren heb je niets aan de genoemde spanning of het vermogen. Je moet echt zoeken naar het type nummer van deze accu.

Soms worden er wel accu’s aangeboden met een hogere capaciteit voor hetzelfde type. Dat is zeker een overweging omdat deze grotere capaciteit voor een langere levensduur zorgt van de accu zelf (minder opladen) en de accu duur tijdens werken ook verlengd wordt.

Prijzen van laptop accu’s varieren sterk. Dit heeft te maken met het type accu maar ook het merk. Vaak worden de merk accu’s ook goedkoper aangeboden onder een white label. Dit zijn merkloze accu’s die vaak niet onder doen voor de merk accu’s. Probeer vooraf wel wat reviews te raadplegen omdat er onder deze accu’s ook mindere kwalliteit kan voorkomen.

Laptop accu reviseren

Een andere mogelijkheid is om de oude laptop accu te laten reviseren.

Bij het reviseren van de accu worden de oude accucellen vervangen door vergelijkbare nieuwe cellen. Dit kan voordeliger zijn dan het volledig vervangen van de accu. Dit reviseren van de laptop accu is helaas niet voor alle merken en types mogelijk.

Laptop accu kopen

Laptop accu vervangen

Over het algemeen is het vervangen van de laptop accu heel eenvoudig.

Verwijder alle connectors inclusief de voeding van de laptop. Klap de laptop dicht en leg deze omgekeerd op tafel.

Laat de nieuwe accu nog even in de gesloten antistatische verpakking om beschadiging en verwisseling met de oude accu te voorkomen.

Kijk nu goed waar de accu is geplaatst.

  • Bij sommige merken is de accu d.m.v. schuifjes in de laptop geblokkeerd. Schuif deze opzij en verwijder voorzichtig de accu uit de laptop.
  • Bij andere merken is de accu d.m.v. schroefjes in de laptop vastgezet. Verwijder deze schroefjes met een passende schroevendraaier en schuif de oude accu uit de laptop.
  • Sommige merken hebben de accu ingebouwd waardoor zelf vervangen erg lastig is.

Na het verwijderen van de oude accu uit de laptop vergelijk je deze met de nieuwe accu. Probeer dit te doen voordat de antistatische zak van de nieuwe accu is geopend. Dit in verband met eventuele retour zending.

Als beide accu’s overeenkomen, dan leg je eerst de oude accu weg en pak je de nieuwe accu uit.

Schuif de nieuwe accu in de laptop en breng de blokkering weer aan d.m.v. de schuifjes of de schroefjes.

Draai de laptop nu weer om maar sluit verder nog geen kabels aan, dus ook nog geen voeding aansluiten.

Klap de laptop open en probeer deze weer te starten. Meestal worden laptop accu’s half opgeladen afgeleverd, dus de laptop zal waarschijnlijk direct starten.

Als de laptop niet start, dan is de accu waarschijnlijk leeg en moet de voeding worden aangesloten.