Als Windows 10 niet meer wil opstarten, of onderdelen van Windows 10 functioneren niet meer, dan moet er een herstel van Windows 10 uitgevoerd worden.

Dit herstellen van Windows 10 kan op vele manieren.

Symptomen Windows 10 problemen

  • Windows 10 start niet meer op.
  • Inloggen in Windows 10 is niet meer mogelijk.
  • Starten van Apps is niet meer mogelijk.

Mogelijke Windows 10 Herstelopties

De genoemde Windows herstelmogelijkheden (recovery) geven geen garantie op succes en kunnen in sommige gevallen het probleem complexer maken.

Systeemherstel uitvoeren

Als de Windows 10 opstartproblemen duidelijk zijn ontstaan na een specifieke handeling zoals het installeren van een nieuw programma of het wijzigen van een instelling in het Configuratiescherm, probeer dan eerst of het helpt om een systeemherstel uit te voeren.

Tijdens installatie acties maakt Windows 10 een herstelpunt aan. Dit is een soort van Backup van de situatie voordat de wijzigingen worden doorgevoerd.
Bij een systeemherstel gaat Windows 10 de update terugdraaien naar het voorgaande herstelpunt en zorgt er daarmee voor dat de computer weer in de oude, nog werkende, situatie wordt teruggezet.

Geavanceerde opstartopties starten

De optie Geavanceerde Opstartopties biedt een aantal standaard mogelijkheden om Windows 10 te herstellen, waaronder de optie voor het opstarten in de veilige modus.

  • Geavanceerde opstartopties bij opstarten Windows 10
    Je kunt het scherm met de Geavanceerde opstartopties openen door tijdens het opstarten van de computer op F8 te drukken voordat het Windows logo verschijnt.
  • Geavanceerde opstartopties bij herstarten Windows 10
    Je kunt het ook activeren door vanuit het Windows startmenu Opnieuw opstarten te kiezen terwijl je de Shift toets ingedrukt houdt.

Uitvoeren van de Windows System File Checker

Klik met rechts op de Startknop als dit nog werkt.

Start : Opdrachtprompt (administrator)

Voer het vogende commando uit om de System File Checker te activeren.

sfc /scannow

Herstart Windows en controleer of het Windows 10 probleem is verholpen.

Windows 10 Herinstalleren

In het slechtste geval kan het nodig zijn om Windows 10 te herinstalleren.

Er is nog een mogelijkheid tot herinstallatie met behoud van de documenten en foto’s, maar veel andere gegevens zullen hierbij verloren gaan.