Als je USB poort niet reageert bij het aansluiten van je USB apparaat zoals je telefoon, harddisk of muis dan kan het zijn dat de USB poort kapot is, maar het kan natuurlijk ook aan de driver van je USB poort liggen.

USB Poorten

Op je computer of laptop zijn vaak meerdere USB poorten aanwezig.

De USB heeft meerdere versies.

 • USB-A
  De platte stekker voor USB die maar op 1 manier past.
 • USB-B
  Vierkante USB stekker die vaak voor printers wordt gebruikt.
 • USB-C
  De nieuwe versie van de USB aansluiting. Een platte connector die altijd past.
 • Mini USB
  De voorloper van de Micro-USB. Stekker is iets dikker, wordt niet veel meer gebruikt.
 • Micro-USB
  De USB connector die vaak gebruikt wordt voor opladen van een Android telefoon.

USB Apparaat aansluiten

Windows 10 zal bij het aansluiten van een apparaat op je USB poort proberen te detecteren welk apparaat je probeert aan te sluiten. Als er een nieuw apparaat wordt gedetecteerd zal Windows ook direct proberen om de bijbehorende driver te installeren.

USB Apparaat verwijderen

Windows gebruikers werd altijd aangeraden om externe schijven of usb-sticks eerst veilig te verwijderen via de software alvorens je ze mocht loskoppelen van je laptop of desktop. Vanaf versie 1809 van Windows 10 is deze handeling niet meer nodig. Je kunt nu je USB apparaat direct verwijderen zonder dat er data verloren kan gaan. Dit komt omdat vanaf deze Windows 10 versie de cache van de USB is uitgeschakeld en alle activiteit rechtstreeks wordt uitgevoerd op het USB apparaat.

Problemen met USB Oplossen

Probeer een andere USB poort

Om te bepalen of het probleem in de USB poort zit kun je het apparaat ook op een andere USB poort aansluiten. Dit kan op dezelfde computer om te bepalen of het aan 1 specifieke USB poort ligt. Als het daar ook niet werkt probeer dan een USB poort op een andere computer.

Probeer een andere USB aparaat

Als bovenstaande niet werkt kan het natuurlijk ook zo zijn dat het USB apparaat dat je wilt aansluiten defect is. Sluit daarom ook eens een ander USB apparaat op je USB poort aan en zie of het dan wel werkt.