Digitale TV is niet meer weg te denken. Bijna heel Nederland is intussen aangesloten op digitale TV en daarmee is de analoge TV aan het verdwijnen.

De beeldkwaliteit en het zenderaanbod van het digitale signaal overtreffen het analoge signaal. HD uitzendingen waren nooit mogelijk geweest zonder digitale TV.

Naast de traditionele ontvangst van TV signalen wordt er ook steeds meer internet TV toegepast. Hierbij is dus geen sprake meer van een TV signaal, maar wordt het TV signaal online gestreamt vanaf het internet. Hierdoor is het dus zelfs mogelijk om gratis digitale TV te ontvangen.

 

Ontvangst van digitale Televisie

Digitenne (Draadloos)

Digitenne wordt via de ether uitgezonden door KPN. Bij Digitenne volstaat vaak een binnenantenne gecombineerd met een settopbox. De kwaliteit van Digitenne is beter dan analoge televisie, maar minder dan het kabelsignaal. Door de beperkte bandbreedte is zowel de kwaliteit als ook het zenderaanbod beperkt.

Kabel

De kabel is van oudsher het medium voor TV ontvangst. Op de kabel is er geen keuzemogelijkheid tussen aanbieders. Het kabelnetwerk is verdeeld in regio’s. Binnen een regio is er slechts 1 aanbieder actief (UPC of Ziggo).

Telefoonkabel (VDSL)

Glasvezel

De glasvezel is aan een opmars bezig. Met name Reggefiber is bezig om glasvezelnetwerken aan te leggen. Hiervoor worden bewoners in een bepaald gebied opgeroepen om zich in te schrijven. Bij een percentage vanaf 30% wordt er een glasvezelnetwerk aangelegd.

Satelliet

Satelliet uitzendingen via Canal Digitaal was de eerste ditgitale aanbieder. Om deze satellietsignalen voor digitale televisie en radio te kunnen ontvangen, heeft u een schotelantenne (doorsnede 60 cm) met bijbehorende LNB (Low Noise Block) nodig. Deze LNB vangt het gebundelde signaal op uit het centrum van de schotel en zet dit om naar de juiste frequentiewaarden voor de tv ontvanger.

Decoders voor digitale Televisie

Met de komst van Digitale TV is er naast de (digitale) ontvanger van de TV ook nog een decoder nodig. Deze decoder maakt het versleutelde digitale signaal geschikt voor ontvangst door de TV. Hiervoor is er in de decoder een smartcard nodig van de provider.

Settopbox

CI+

De CI+ module is een kaart die de settopbox vervangt. De CI+ module kan worden toegepast in een CI+ compatible Televisie. De CI+ module wordt in de TV gestoken en zorgt er voor de autorisatie van het digitale signaal. De TV moet zelf wel beschikken over een digitale decoder.

Het grote voordeel van CI+ is het feit dat je met de ‘normale’ afstandsbediening van de TV de zenders kunt selecteren en teletekst kunt kijken. Omdat er geen settopbox nodig is, is er geen extra energieverbruik en zijn er dus geen extra afstandsbedieningen nodig.

Op dit moment heeft de CI+ ook een nadeel. Het is nog niet mogelijk om interactieve televisie via de CI+ te bedienen. Dus zaken zoals uitzending-gemist en video on demand zijn niet toegangkelijk bij het gebruik van een CI+ module.

Bekabeling

HDMI

HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface. Dit wil zeggen dat het signaal zonder analoge omzettinen direct digitaal wordt doorgegeven.

HDMI Versies

  • HDMI 1.0
    Eerste versie waarbij een digitaal video signaal met een 2 kanaals audio signaal in één enkele kabel werden gecombineerd
  • HDMI 1.1 
    Toevoeging om surround geluid zoals Dolby Digital en DTS door te geven tot wel 8 kanalen (7.1 setting)
  • HDMI 1.2
    Ondersteuning van signalen van een Super Audio CD (SACD).
  • HDMI 1.3
    Verbeteringen voor audio en video elementen voor de nieuwe hoge resolutie audio formaten als Dolby TrueHD en DTS HD.
  • HDMI 1.3a
    Verbeterde bandbreedte die voor grotere kleurdiepten en hogere resoluties dan  1080p.
  • HDMI 1.4
    Kleinere connector. Revolutionaire verbeteringen zoals HD video, HD audio met Ethernet in dezelfde kabel, Audio Return Channel en HDMI-CEC Protocol om verschillende apparaten met elkaar te laten communiceren.
  • HDMI 1.4a
    Ondersteuning voor verschillende uitzend (broadcast) 3D formaten, waarmee weergave apparatuur (3D tv’s) zich aan kan passen aan het type 3D signaal dat ontvangen wordt.
  • HDMI 2.0
    Ondersteuning voor 4K-video met hogere frame rates en een maximale doorvoersnelheid verhoogd naar 18Gbit/s.

Aanbieders Digitale Televisie

Het aantal aanbieders van digitale TV groeit heel snel. Zeker op het glasvezel netwerk komen er steeds meer nieuwe aanbieders bij. Was het vroeger normaal dat er slechts 1 kabelprovider was, nu wordt het vergelijken van aanbieders erg interessant. Niet alleen de vraag van de goedkoopste aanbieder, maar ook het zenderaanbod kan van belang zijn bij de keuze van een abonnement bij een provider.

  • UPC
  • Ziggo
  • KPN
  • XS4ALL
  • Solcon
  • Concepts