Met een Logitech universele afstandsbediening is het mogelijk om (bijna) alle apparaten met 1 afstandsbediening te bedienen.

Via eenvoudige software kun je de Logitech afstandsbediening instellen.

Afstandsbediening

Hoeveel afstandsbedieningen heb je liggen?

Tegenwoordig heeft bijna ieder apparaat wel een afstandsbediening. Een afstandsbediening voor de TV, de radio, de spelcomputer, de mediaspeler, de verlichting enz….

Leveranciers van universele afstandsbedieningen zijn o.a. Logitech en Philips.
Logitech is de onbetwiste marktleider met de afstandsbedieningen uit de Harmony serie.

Infrarood afstandsbediening

Afstandsbedieningen voor Audio/Video-apparatuur werken meestal via IR (infrarood). Dat is een voor mensen niet zichbare lichtbundel. Ieder merk en type apparaat heeft zijn eigen infrarood codes. Als je op een toets drukt van de afstandsbediening (AB) zal de infrarood led in de AB een unieke code uitzenden waarop het betreffende apparaat zal reageren door het gekoppelde commando uit te voeren.

RF/Bluetooth afstandsbediening

Een andere methode is RF/Bluetooth (Radiofrequentie). Dit is een veelgebruikte functie om lampen en andere apparaten aan en uit te zetten met een afstandsbediening. RF kom je tegen op de meer geavanceerde en dus ook duurdere universele afstandsbedieningen.

De universele afstandsbediening

De universele afstandsbediening is in staat om de codes voor al deze apparaten aan te sturen.

Op de simpele modellen doe je dit door een code per apparaat in te voeren. Door deze code weet de afstandsbediening welk apparaat je wilt aansturen.

Bij de geavanceerde modellen kun je via software of via internet het betreffende apparaat selecteren en op de afstandsbediening zetten.

Programmeren afstandsbediening

Hierbij gaan we uit van de Harmanony afstandsbedieningen van Logitech zoals de Harmony One en de Harmony Ultimate.

Logitech myHarmony software

Om de Logitech universele afstandsbediening te programmeren sluit je de afstandsbediening aan met een USB kabel op je computer. Installeer de setup software of ga naar de site myharmony.com. Maak hier een account aan.

Alle instellingen van je afstandsbediening worden opgeslagen in het profiel bij Logitech. Dus als je afstandsbediening stuk gaat, of je koopt een ander model, dan kun je de gegevens opnieuw laden of converteren in je nieuwe afstandsbediening.

Apparaten aanmaken

Voordat we de Logitech kunnen gebruiken moet deze weten welke apparaten aangestuurd moeten worden. Hiervoor heeft Logitech een database aangelegd met daarin bijna all denkbare merken en types.

Via de Logitech myHormony software worden deze apparaten toegevoegd aan de afstandsbediening.

Activiteiten aanmaken

De afstandsbediening werkt met activiteiten. Een activiteit geeft aan wat er moet gebeuren om een bepaald apparaat aan te zetten.

Voorbeeld:
Om een film te kijken moet ik de TV, DVD speler en surround set aanzetten. Door dit te bundelen in een activiteit zullen met 1 druk op de knop al deze apparaten geactiveerd worden, worden de juiste ingangen en kanalen geselecteerd en worden eventuele andere apparaten uitgezet.

Storingen verhelpen

Zoek je ondersteuning bij het verhelpen van een storing aan je Logitech afstandsbediening. We hebben hier de meest voorkomende problemen op een rij gezet.

Apparaat reageert niet altijd

Dit probleem heeft waarschijnlijk te maken met timing. Alle apparaten hebben een bepaalde tijd nodig om een commando uit te voeren en nieuwe commando’s te accepteren. Als er binnen die tijd een commando verstuurd wordt, zal het apparaat deze negeren.

Zeker bij het opstarten heeft een apparaat tijd nodig voordat commando’s verwerkt worden. Zorg er daarom voor dat de initiële intervaltijd hoog staat (5 seconden of meer), de interval tussen commando’s is over het algemeen 1 seconde.

Opladen werkt niet

Heb je problemen met het opladen van je Logitech afstandsbediening, controleer dan de volgende zaken:

 • Staat de afstandsbediening aan
  Zet de afstandsbedieinig aan, als dit niet lukt is waarschijnlijk de accu leeg.
 • Staat er spanning op de oplader.
  Controleer in meerdere wandcontactdozen.
 • Controleer de oplader contactpunten
  Er kan wat aanslag op de contactpunten van de oplader en afstandsbediening.zitten. Haal de spanning van de oplader en maak de contacten van oplader en afstandsbediening schoon met een doekje met spiritus.
 • Batterij defect.
  Verwijder de batterij/accu en plaats de Logitech afstandsbediening terug op de oplader. Als de afstandsbediening nu wel reageert, dan is waarschijnlijk de batterij defect.