Ben je de pincode van je simkaart in je telefoon kwijt?

Gebruik dan de Pukcode voor het ontgrendelen van je telefoon.

Pukcode ook kwijt, geen paniek, volg dan onze tips.


Simkaarten

Voor mobiel bellen wordt gebruik gemaakt van een Simkaart. Deze simkaart wordt door de provider geleverd en is gekoppeld aan een bepaald telefoonnummer.

Simkaart providers

  • KPN
  • Tele2
  • Telfort
  • T Mobile
  • Simpel
  • Simyo
  • Vodafone

Simlock

Bij prepaid toestellen wordt vaak een simlock toegepast. Hierdoor is het gedurende een bepaalde periode (meestal 1 jaar) niet mogelijk om een simkaart van een andere provider in het toestel te plaatsen. Na deze periode kan een unlock code aangevraagd worden waarmee je het toestel kunt vrijgeven. Daarna is het toestel sim-lock vrij en geschikt om ook met simkaarten van andere providers te werken.

Voor simlockvrij toestellen is het mogelijk om een sim only abonnement te nemen bij een provider. Hierbij neem je dus alleen een simkaart met een bepaald beltegoed zonder dat daar een ‘gratis’ toestel wordt geleverd. Dit is over het algemeen veel goedkoper. Je zit dan niet vast aan een abonnement en kunt ook vrij eenvoudig weer overstappen.

Type simkaarten

Over de jaren is de simkaart steeds kleiner geworden.
Het benodigde formaat van je simkaart is afhankelijk van je toestel.
Op dit moment zijn er 3 gangbare formaten.
Soms krijg je van de provider een triosimkaart die al deze simkaartformaten bevat.Je kunt deze simkaarten zelf eenvoudig op maat maken.

  • Normaal (2FF)
  • Micro (3FF)
  • Nano  (4FF)

Beveiliging simkaart

Om misbruik van je toestel en/of simkaart te voorkomen wordt er gebruik gemaakt van een Pincode en een Pukcode.

Simkaart Pincode

De PIN-code, Personal Identification Number, beveiligt de SIM-kaart tegen gebruik door onbevoegde gebruikers. Meestal is de Pincode standaard geactiveerd met code 0000. Het is verstandig om deze standaard Pincode bij de nieuwe SIM direct te wijzigen. Dit kun je via het toestelmenu de Pincode activeren, de-activeren en wijzigen (zie handleiding van je toestel). Raak je de Pincode kwijt, dan is er altijd nog de Pukcode

Simkaart Pukcode

Na 3 keer foutief invoeren van de Pincode, wordt de Simkaart geblokkeerd. Met de persoonlijke Pukcode, Personal Unblocking Key, kan de simkaart blokkering weer worden vrijgegeven. De Pukcode bestaat uit 8 cijfers. Natuurlijk is ook de Pukcode beveiligd. Na maximaal 10 keer een foutieve Pukcode blokkeert de Simkaart definitief. Ben je de Pukcode kwijt, informeer dan bij de provider.