Steeds meer huishoudens hebben een houtkachel of open haard.
Naast de gezellige sfeer van zo’n knapperend haardvuur zijn de gasprijzen ook een overweging om meer hout te gaan stoken.
Om veilig te kunnen stoken moet je wel een aantal regels in acht nemen. Alleen dan blijft het stoken van een houtkachel een plezierige bezigheid.
Schoorsteenbrand voorkomen
Het grootste gevaar van de houtkachel is de schoorsteenbrand.
Een schoorsteenbrand ontstaat doordat vuil, zoals roet en creosoot, in het afvoerkanaal vlam vat door de hoge verbrandingstemperatuur in de houtkachel. Laat daarom ieder jaar aan het begin van het stookseizoen de schoorsteen vegen door een erkende schoorsteenveger. Hiermee worden de aangekoekte verontreinigingen verwijderd en is de kans op een schoorsteenbrand beduidend kleiner.
Ook de verzekeringsmaatschappijen gaan er voor de brandverzekering van uit dat je de schoorsteen voldoende laat onderhouden. Als na een schoorsteenbrand blijkt dat hier achterstallig onderhoud mede schuldig is, dan kan dit gevolgen hebben voor de uit te keren schadevergoeding.
Een Allesbrander is geen Allesbrander
De naam allesbrander is wel erg ongelukkig gekozen. Veel mensen denken dat ze hierin dus alles kunnen verbranden. Er zijn mensen die hierin dus afval verbranden zoals kleding en schoenen, maar ook zelfs plastic en geverfd hout.
Ten eerste is dit een enorme belasting voor het milieu, maar daarnaast zal het verbranden van deze spullen de schoorsteen enorm vervuilen met als gevolg een mogelijke schoorsteenbrand.
Schoon en droog stookhout
Koop goed schoon en droog haardhout. Dit kan bij een goede houthandel, en tegenwoordig ook heel voordelig online.
De prijs wordt o.a. bepaald door het soort hout, de droogtijd en of het haardhout al gekloofd is. Soms kun je het zelf afhalen, maar online wordt het haardhout vaak op pallets thuisbezorgd.
Het stoken met schoon en droog haardhout is belangrijk om meerdere redenen:
- De houtkachel brandt beter met droog hout.
Stookhout moet minimaal 2 jaar gedroogd zijn voordat het als droog haardhout aangemerkt kan worden.
Het vochtpercentage ligt dan rond de 18%. - Er is weinig rookontwikkeling.
- Het gevaar van nat hout stoken is dat er creosoot in uw kanaal onstaat.
Dit creosoot is zeer brandbaar. Het creosoot kan al na enkele weken nat hout stoken ontstaan. - Sla het hout droog en geventileerd op
Als het haardhout niet goed kan ventileren zal het gaan rotten. Zorg er daarom voor dat de wind goed door het drogende hout kan gaan zodat het hout gelijkmatig en volledig zal drogen.