Plafondventilatoren zorgen voor een goede luchtcirculatie. Met de draairichting van de rotorbladen bepaal je of er warme lucht of koele lucht wordt gecirculeerd.

Ventilator draairichting

De draairichting van de plafondventilator bepaald of er koele lucht (zomerstand) of warme lucht (winterstand) wordt gecirculeerd.

Plafondventilatoren op zichzelf verwarmen of koelen een kamer niet, maar de draaiende ventilatorbladen zorgen voor een betere luchtcirculatie, wat het comfort in de ruimte enorm kan verbeteren.

Ventilator Zomerstand

Voor een verkoelende bries in de zomer moeten de ventilatorbladen naar links draaien tegen de klok in.

Ventilator Winterstand

In de winter verwarmen we de kamer. De warme lucht stijgt op naar het plafond en zal daar blijven hangen. Als we deze warme lucht naar beneden willen krijgen, dan moeten de ventilatorbladen naar rechts, met de klok mee, draaien. Deze circulatie zuigt koude lucht omhoog waardoor de warme ingesloten lucht langs de zijkanten van de kamer omlaag komt.

Instellen draairichting

De draairichting van de ventilatorbladen wordt meestal ingesteld door middel van een schakelaar op de ventilator. Bij veel plafondventilatoren zit deze (schuif)schakelaar aan de zijkant van de ventilatormotor. De indicatie voor de juiste stand wordt vaak aangegeven met S (summer) en W (winter).

Energiebesparing

Je kunt besparen op energiekosten door de plafondventilator in ieder seizoen op de juiste stand te zetten om zo te besparen op de kosten voor koelen of verwarmen.

Plafondventilator kopen

Koop je plafondventilator bij voorkeur aan het begin van de zomer. Zodra het echt warm begint te worden zijn de ventilatoren niet meer aan te slepen en dus ook vaak uitverkocht.

Kijk hier voor de actuele aanbiedingen van plafondventilatoren.