Heb je een nieuwe keuken gekocht met zo’n mooie nieuwe afzuigkap?

Dan blijkt nadat de keuken is geplaatst dat deze afzuigkap wel erg veel herrie maakt. Hoe kun je de afzuigkap stiller maken?

Afzuigkap

De afzuigkap is tegenwoordig een eyecatcher in de keuken.
De afzuigkap mag gezien worden en is veel krachtiger dan de oude afzuigkappen.

Afzuigkap afvoer

De afzuigkap voert de kookluchtjes af via het afvoerkanaal of via recirculatie filters.

Bij gebruik van het afvoerkanaal, is het belangrijk dat de diameter van de afzuigkap aansluiting gelijk is aan de diameter van het afvoerkanaal. Als het kanaal (ergens) smaller is dan deze diameter, dan zal het geluid van de afzuigkap enorm toenemen.

Afzuigkap geluidsreductie

Als het aanpassen van het afvoerkanaal geen optie is, dan zijn er nog wel wat andere mogelijkheden om de afzuigkap stiller te maken.

Om te kunnen meten of de aanpassingen helpen om de afzuigkap stiller te maken is het goed om vooraf te meten hoeveel geluid de afzuigkap produceert.

Hiervoor heb je een decibel meter nodig. Als je deze toevallig hebt, dan is dat erg handig, anders kun je een geluidsmeter app downloaden om het geluidsnivo van je afzuigkap te meten. Voer de meting uit op een aantal meter van de afzuigkap om zo een beter beeld te krijgen van het geluid in de (woon)ruimte. Deze meting geeft je een geluidsdruk in decibel.

Een ‘stille’ afzuigkap produceert ongeveer 50-55 db in de laagste stand.

Probeer daarna te achterhalen waar het geluid vandaan komt.

  • Trillen van de afzuigkap
  • Ventilator
  • Afzuigslang
  • Recirculatiefilters

Als je hebt vastgesteld waar het geluid van de afzuigkap vandaan komt, kun je proberen dit geluid te reduceren met de volgende opossingen:

Trillen van de afzuigkap

Door de motor van de afzuigkap gaat het (dunne) plaatmateriaal van de afzuigkap trillen of zelfs resoneren. Dit veroorzaakt een vervelend geluid. Probeer of je de kap stiller kunt krijgen door aan de buitenkant met je handen de trillingen op te vangen. Hiermee kun je ook direct bepalen waar de (meeste) trillingen vandaan komen.

Probeer nu of er mogelijkheden zijn om deze trillingen op te heffen. Als dit niet lukt is het mogelijk om anti-trillingsplaat of anti-denderplaat toe te passen. Dit materiaal fixeert het metaal van de afzuigkap waardoor het trillen minder wordt.