Regelmatig de Airfryer schoonmaken zorgt er voor dat je een optimaal en reukloos bakresultaat kan behouden. De Airfryer schoonmaken is een lastig klusje, maar met deze tips kun je de Airfryer eenvoudig schoonmaken.

Airfryer

Een Airfryer kan frituren en bakken met behulp van hete lucht. Door deze hete lucht wordt het vet uit de producten door de hele Airfryer geblazen. 

Airfryer schoonmaken

De AirFryer is een handig apparaat, maar de Airfryer schoonmaken blijft een lastig klusje. Veel onderdelen van de Airfryer zijn lastig te bereiken en dus ook lastig schoon te maken.

Hierbij dus wat tips voor het schoonmaken van de Airfryer. Je kunt de Airfryer schoonmaken met de volgende handelingen. Je kunt de onderdelen het beste schoonmaken met een goede ontvetter zoals Dasty.

  • Schoonmaken van het frituurnet
  • Schoonmaken van de opvangbak
  • Schoonmaken van het verwarmingselement

Voordat je gaat beginnen met schoonmaken, trek eerst de stekker uit het stopcontact! 

Schoonmaken Airfryer frituurnet

Verwijder het frituurnet uit de Airfryer. Het frituurnet mag in de vaatwasser, maar je kunt deze ook goed schoonmaken met afwasmiddel en kokend water.

Schoonmaken Airfryer opvangbak

Alle overtollige vetten worden opgevangen in de opvangbak van de Airfryer. Maak deze Airfryer opvangbak regelmatig schoon, want anders gaat de Airfryer enorm roken en stinken tijdens het bakken. De opvangbak van de Airfryer mag ook in de vaatwasser, maar het is beter om de onderstaande stappen uit te voeren.

  1. Verwijder de opvangbak uit de Airfryer door deze schuin op te tillen en zo uit de schuiflade te verwijderen.
  2. Giet er kokend water in met een beetje afwasmiddel om het ergste vet eerst op te lossen.
  3. Vul daarna de Airfryer opvangbak weer met kokend water en gooi er nu vaatwaspoeder of een vaatwastablet in. Laat dit gedurende 10 minuten staan.
  4. Daarna kun jet met een borstel de binnenkant ban de opvangbak schoonmaken. 

Schoonmaken Airfryer verwarmingselement

Bij het ontwerp van de Airfryer is niet goed rekening gehouden met het schoonmaken van het verwarmingselement.

Het grillelement wordt tijdens het bakken roodgloeiend heet. Tijdens het bakken, van met name vette producten, wordt het vet ook tegen het verwarmingselement van de Airfryer aangeslagen. Dit aangekoekte vet laat zich daar maar moeizaam verwijderen. Met warm water en een keukendoek kun je wel het oppervlak van het Airfryer verwarmingselement schoonmaken.

Gebruik geen schoonmaaksmiddelen! Tijdens het gebruik van de airfryer gaat hete lucht langs het grillelement, en het schoonmaakmiddel zou dan zo je eten in worden geblazen.