This website is using cookies
×
Vijver

In veel vijvers draait een vijverpomp die dag en nacht water pompt naar een vijverfilter of waterval.

Deze vijverpompen verbruiken 24 uur per dag stroom. Het vervangen van een oudere vijverpomp door een moderne energiezuinige vijverpomp kan daarom heel rendabel zijn en is ook goed voor het milieu. Vaak verdien je het aankoopbedrag van een energiezuinige vijverpomp binnen 1 jaar al weer terug.

Een mooie vijver komt pas echt tot leven met mooie en levendige vijvervissen. 

De keuze van de vijvervissen is mede bepalend voor de inrichting en filterinstallatie van de vijver. Om een gezond bestand te hebben en te houden moet je met een aantal zakenrekening houden.

Zodra in de windter de nachtvorst begint, wordt het tijd om maatregelen te treffen voor het ijsvrij houden van de vijver. Gebruik in ieder geval een ijsvrijhouder van piepschuim om er voor te zorgen dat de vijver niet dichtvriest.

Een mooie heldere vijver kan in een paar dagen tijd veranderen in een vijver met groen water.

Dit wordt meestal veroorzaakt door een explosie van algengroei die vaak moeilijk is te bestrijden.

Vijvervissen zijn, zeker in het najaar en de wintermaanden, een feestmaal voor reigers.

De vijvervissen zijn een makkelijke prooi voor reigers omdat de vissen zonder extra bescherming bijna nergens naartoe kunnen vluchten. Reigers verjagen is dan de beste oplossing.

Drukfilters voor de vijver hebben, in tegenstelling tot meerkamerfilters, een beperkte filtercapaciteit. Het drukfilter schoonmaken is dan ook regelmatig nodig. 

Doordat het filtermateriaal relatief klein is, is ook de biologische werking beperkt. Hierdoor zal een drukfilter sneller 'vollopen' waardoor de filtercapaciteit terugloopt en schoonmaken of spoelen van het drukfilter noodzakelijk is.

Op de vijverbodem vormt zich een sliblaag die gevormd wordt door afstervende plantenresten en afval dat door de vissen geproduceerd wordt.

Een beetje bodemslib is geen probleem, maar als er teveel vijverslib ontstaat kunnen er problemen ontstaan met de waterkwaliteit. Het daarom noodzakelijk om regelmatig overtollig vijverslib te verwijderen.

Aan het eind van het 'vijverseizoen' wordt het tijd om de vijver voor te bereiden op het komende winterseizoen.

Zo rond eind oktober, wisseling naar de wintertijd, is een geschikte tijd voor het winterklaar maken van de vijver..

Zuurstofplanten zijn belangrijk in een evenwichtige en heldere vijver.

Zuurstofplanten leven van Koolzuur (CO2) en mineralen (voedingszouten) in het vijverwater en zetten deze om in zuurstof.

Door voldoende zuurstofplanten in de vijver, ongeveer 5  planten per kubieke meter, worden overtollige voedingsstoffen opgenomen en daarmee overmatige algengroei, zoals zweefalg, voorkomen.

×

TOP