Een mooie heldere vijver kan in een paar dagen tijd veranderen in een vijver met groen water. Als uw vijver groen is, kan dit duiden op een overmatige groei van algen.
Deze explosie van algengroei is vaak moeilijk te bestrijden.
Hoe ontstaan algen
Algen en wieren worden vaak gezien als waterplanten. Wieren en algen lijken misschien wel op planten maar dat zijn ze niet.
Algen ontstaan uit sporen. Onder invloed van zonlicht en warmte gaan deze sporen en algen zich razendsnel vermenigvuldigen. Een glasheldere vijver kan hierdoor in korte tijd veranderen in een groene vijver. Deze algen nemen veel zuurstof op en kunnen zo zorgen voor een zuurstoftekort in de vijver. Ook ontnemen deze algen zonlicht zodat de zuurstofplanten slecht groeien.
Soorten algen
Er zijn vele soorten algen. Voor een juiste bestrijding van algen is het noodzakelijk om te bepalen wat voor soort algen er in de vijver aanwezig zijn.
Draadalgen
Draadalgen zijn draadvormige wieren, die zich gemakkelijk hechten aan de vijverrand, plantmanden en waterplanten. Ze kunnen heel snel groeien en vormen dan grote proppen, die zelfs kunnen gaan drijven op de vijver. Deze draadalgproppen overwoekeren de andere planten en daarmee komt het biologisch evenwicht in de vijver in gevaar.
Zweefalgen
Groen vijverwater ontstaat door zweefalg en komt daarom vooral voor in jonge vijvers met voedselrijk water. Ze ontwikkelen zich razendsnel. Behalve dat het vijverwater verandert in een groene soep, ook is het vervelend dat de groei van je zuurstofplanten stagneert.
Deze minuscuul kleine algen zweven los in het water, vermeerderen zich explosief en geven een groene kleur aan het water, waardoor je op den duur nauwelijks nog vissen of de bodem kunt zien.
Algen bestrijden
Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om het probleem aan te pakken:
- Controleer de waterkwaliteit: Test het water van uw vijver op parameters zoals pH, nitraat en fosfaat. Hoge niveaus van deze stoffen kunnen bijdragen aan de groei van algen. Pas de waterchemie aan indien nodig.
- Beperk voedingstoffen: Verminder de toevoer van voedingsstoffen naar uw vijver. Dit kan betekenen dat u minder voedsel aan vissen geeft, overtollige planten verwijdert of meststoffen voor nabijgelegen gazons of tuinen beperkt.
- Installeer een filtersysteem: Een goed filtersysteem kan helpen bij het verwijderen van overtollige voedingsstoffen en algen uit het water. Zorg ervoor dat uw vijver een geschikt filtersysteem heeft en dat het correct werkt.
- Fysieke verwijdering: Verwijder handmatig zoveel mogelijk algen uit de vijver met behulp van een net of vijverstofzuiger. Dit kan helpen om de algenpopulatie te verminderen.
- Voeg zuurstofplanten toe: Zuurstofplanten helpen bij het absorberen van voedingsstoffen en concurreren met algen om voedingsstoffen. Overweeg om zuurstofplanten toe te voegen aan uw vijver om de alggroei te verminderen.
- Zonlicht beperken: Beperk de blootstelling van uw vijver aan direct zonlicht. Dit kan worden bereikt door het plaatsen van schaduwdoeken, waterplanten met dichte bladeren of het aanleggen van een luifel boven de vijver.
- Watercirculatie verbeteren: Zorg voor een goede watercirculatie in uw vijver. Dit kan worden bereikt door het installeren van een fontein, waterval of luchtpomp. Een goede watercirculatie helpt om voedingsstoffen gelijkmatig te verspreiden en vermindert de kans op alggroei.
Het is belangrijk om te onthouden dat het bestrijden van groen water een proces kan zijn en dat het enige tijd kan duren voordat u resultaten ziet. Het handhaven van een goede waterkwaliteit en het nemen van preventieve maatregelen kunnen helpen om groen water in de toekomst te voorkomen.
Filtersysteem met UV Lamp
Je kunt de zwevende algen in de vijver doden met behulp van een algenlamp op basis van UV licht.
Speciaal voor de vijver is er de UV lamp of UV-C lamp. Meestal wordt de UV lamp gecombineerd met het vijverfilter. Bij een UV-C filter wordt het vijverwater langs een UV lamp geleid. Hier wordt het water wordt als het ware gesteriliseerd en worden de zweefalgen, ziektekiemen en schimmels vernietigd. Hierdoor zal het vijverwater binnen een aantal dagen helder worden.
Veel vijverfilters worden uitgerust met een UV-C unit in de eerste filterfase. Hierbij kan het UV licht niet in contact komen met de micro-organismen in het biologische filter.
Als je de UV-C lamp jaarlijks vervangt, ben je verzekerd van een optimale werking gedurende het hele vijverseizoen.
Producten voor algbestrijding
Kijk hier voor een overzicht van producten om algen in de vijver te bestrijden.