Vijvervissen zijn, zeker in het najaar en de wintermaanden, een feestmaal voor reigers.

De vijvervissen zijn een makkelijke prooi voor reigers omdat de vissen zonder extra bescherming bijna nergens naartoe kunnen vluchten. Reigers verjagen is dan de beste oplossing.

Reigers en vijvervissen

Overlast van vissende reigers komt in alle seizoenen voor. Maar zeker als de buitenteperatuur gaat dalen, dan gaan de reigers op zoek naar een makkelijke prooi. Vijvervissen vallen zeker onde de makkkelijke prooien. In het vaak kleine oppervlak van de vijver kunnen de vissen zich moeilijk verschuilen. Een handige reiger kan een vijver daarom in korte tijd helemaal leeg vissen.

Reigers gaan meestal op de rand van de vijver zitten en wachten tot de nieuwsgierige vijvervissen langszwemmen. En nog voordat de vis er erg in heeft is deze al door de reiger opgegeten.

Vijvervissen beschermen tegen reigers

Er zijn diverse mogelijkheden om reigers te verjagen. Een volledige garantie zal het nooit geven. Reigers zijn slimme vissers.

Gaasnet over de vijver spannen

Om het de reigers moeilijk te maken kun je een gaasnet over de vijver spannen.

Neem hiervoor gaasnet dat je ook gebruikt om over tuinplanten te hangen. Door dit net voelen de vijvervissen zich veiliger en kan de reiger niet meer direct toeslaan en zo de vissen opeten.

Span dit gaasnet goed vast rondom de vijverranden zodat het strak boven het water staat. Dit voorkomt dat vissen verstrikt raken in het gaas of dat ze boven het gaasnet kunnen gaan zwemmen waardoor ze juist weer een makkelijke prooi worden voor reigers en katten.

Reigers verjagen

Reigerverjagers zijn hulpmiddelen die de reigers verjagen door middel van onzichtbare draden of andere toepassingen die het de reiger moeilijk maakt om de vijver te bereiken.

Kijk hier voor een overzicht van Reigerverjagers