Op de vijverbodem vormt zich een sliblaag die gevormd wordt door afstervende plantenresten en afval dat door de vissen geproduceerd wordt.

Een beetje bodemslib is geen probleem, maar als er teveel vijverslib ontstaat kunnen er problemen ontstaan met de waterkwaliteit. Het daarom noodzakelijk om regelmatig overtollig vijverslib te verwijderen.

Wat is vijverslib

Vijverslib is een laag afval op de vijverbodem die ontstaat door bladafval, waterplantresten en uitwerpselen van de vijvervissen.
Vooral onder zuurstofarme omstandigheden zal deze bodemlaag verzuren en is bacteriële omzetting van organische bestanddelen niet meer mogelijk. Hierdoor wordt het vijvermilieu ernstig aangetast. De waterplanten groeien niet meer en algen krijgen de overhand.

Regelmatig verwijderen van afval

Verwijder bodemlib en plantafval regelmatig uit de vijver. Zeker tegen het einde van het groeiseizoen ontstaat er veel bladafval. Dit afval zinkt naar de bodem van de vijver en zal daar in een verrottingsproces omgezet worden naar bodemslib. Dit zal dan in het voorjaar voor opstartproblemen in de vijver zorgen.
Voor het snel verwijderen van bladafval kun je een vijverschaar en vijvertang gebruiken.

Schoonmaken met een Vijverstofzuiger

De snelste manier om de vijver schoon te maken en het vijverslib te verwijderen is het gebruik van een vijverstofzuiger of vuilwaterpomp.
Hiermee wordt het bodemslib met vijverwater uit de vijver gezogen. Het vuile water wordt daarna geloosd in de tuin of het riool.
Bij sommige vijvercleaners wordt het vijverwater weer in de vijver teruggepompt. Dit werkt goed als er veel grote plantresten in het vijverslib aanwezig zijn. Fijnmazig afval loopt echter weer terug in de vijver waardoor de vijver troebel kan worden.

Toevoegen van bacteriën

Nadat het grootste deel van de bodemslib is verwijderd, is de volgende stap om nitrificerende bateriën toe te voegen. Deze bacteriën helpen bij het omzetten van de afvalstoffen in het vijverslib.

  • Velda Bio-Oxidator
    Het vijverproduct Velda Bio-Oxidator is een voorbeeld van een bodemverbeteraar. De bestanddelen verhogen de waterhardheid en voegt bateriën toe aan het slib waardoor dit sneller wordt afgebroken.
  • Maerl
    Maerl is een kalkachtige substantie die wordt opgelost in water (1 eetlepel per 1000 liter vijverwater). Deze Maerl oplossing giet je uit in de vijver waardoor deze, voor een aantal dagen, eeen melkachtige kleur krijgt. Maerl verhoogt de waterhardheid en brengt het bio leven op gang. Een goed biologisch evenwicht helpt ook om de hoeveelheid vijverslib te beperken.

{loadposition ADS_DF_VIJVERSTOFZUIGERS}