Zodra in de windter de nachtvorst begint, wordt het tijd om maatregelen te treffen voor het ijsvrij houden van de vijver. Gebruik in ieder geval een ijsvrijhouder van piepschuim om er voor te zorgen dat de vijver niet dichtvriest.

Waarom mag de vijver niet dichtvriezen

In de vrije natuur vriezen sloten en plassen ook dicht, dus waarom mag een vijver niet dichtvriezen?

Als het vijverwater door een ijslaag wordt afgedekt, dan kunnen de gassen die ontstaan bij het afbreekproces van organisch afval niet meer in de buitenlucht ontsnappen. Er vindt ook geen uitwisseling plaats tussen het vijverwater en de buitenlucht waardoor er ook geen verse zuurstof in het water komt. Zo ontstaat er na een tijdje een giftig klimaat waarin de vijvervissen niet kunnen overleven.

In de natuur vriest het water nooit helemaal dicht. Watervogels houden wakken open, en het ijs aan de oevers wordt door rietstengels open gehouden. In een tuinvijver vriest het ijs tegen de randen aan en vormt zo een zuurstofdichte plaat die geen mogelijkheid biedt tot het uitwisselen van afvalstoffen en zuurstof.

Vijver ijsvrij houden

Zorg er in de winter dus altijd voor de een deel van de vijver ijsvrij blijft. Wees er op tijd bij zodat je niet verrast wordt door nachtvorst en een bevroren vijver.

Vijver ijsvrij houden met ijsvrijhouders

Plaats zodra de eerste berichten voor nachtvorst komen, afhankelijk van de afmetingen van de vijver, meerdere ijsvrij houders in de vijver. Dit zijn drijvende piepschuim platen met een opening in het midden waardoor gasuitwisseling kan plaatsvinden. Er zijn ook ijsvrijhouders met een ingebouwd verwarmingselement of bruissteen.

Vijver ijsvrij houden met bruisstenen

Bruisstenen houden het water in beweging waardoor het dichtvriezen van de vijver wordt voorkomen. Gebruik hiervoor een krachtige luchtpomp die meerdere bruisstenen kan voorzien van voldoende luchtdruk. Hang de bruisstenen met een tussenruimte van 50 – 100 cm uit elkaar en ongeveer 15 cm onder het wateroppervlak van de vijver. Hang de bruisstenen niet lager om te voorkomen dat het warmere bodemwater wordt vermengd met het koude oppervlaktewater van de vijver. Dit kan de winter rust van de vijvervissen verstoren. Als je de bruisstenen al aan het begin van de winter hebt geplaatst, kun je zelfs een bevroren vijver weer open krijgen door de bruisstenen te activeren.

Sneeuwvrij houden van de vijver

Als er sneeuw is gevallen op een bevroren vijver, dan moet dit zo snel mogelijk weer van de vijver verwijderd worden. De sneeuw op het ijs neemt alle licht weg uit de vijver. Dit is voor de vissen en planten op de langere termijn funest. Veeg daarom zoveel mogelijk sneeuw voorzichtig met een bezem weg zodat er weer daglicht in de vijver komt.

IJsvrijhouders kopen

Koop hier je ijsvrijhouder om je vijver ijsvrij te houden voor een gezonde leefomgeving voor je vijvervissen.