Aan het eind van het ‘vijverseizoen’ wordt het tijd om de vijver voor te bereiden op het komende winterseizoen.

Zo rond eind oktober, wisseling naar de wintertijd, is een geschikte tijd voor het winterklaar maken van de vijver..

Waarom moet de vijver winterklaar gemaakt worden?

Zodra de temperatuur begint te dalen en de dagen korter worden, gaat het vijvermileu zich voorbereiden op de wintermaanden. De bladeren van de waterplanten beginnen af te sterven, en de vissen worden slomer door de dalende watertemperatuur. Om een goede start in het voorjaar te kunnen maken, zijn een aantal maatregelen nodig om de waterkwaliteit en de veiligheid van de vissen te waarborgen.

Vijverplanten snoeien

Voorkom dat de vijverplanten afsterven en het afval naar de bodem zinkt. Snoei daarom zoveel mogelijk plantafval weg. Met name de leliebladeren kunnen een dikke laag afval op de bodem vormen. Dit afval wordt omgezet naar bodemslib en zal daarmee de waterkwaliteit negatief beïnvloeden.

Bodemslib verwijderen

De snelste manier van bodemslib verwijderen is het gebruik van een vijverstofzuiger of vuilwaterpomp.
Hiermee wordt het bodemslib met vijverwater uit de vijver gezogen. Het vuile water wordt daarna geloosd in de tuin of het riool.
Bij sommige vijverstofzuigers wordt het vijverwater weer in de vijver teruggepompt. Dit werkt goed als er veel grote plantresten in het bodemslib aanwezig zijn. Fijnmazig afval loopt echter weer terug in de vijver waardoor het vijverwater (tijdelijk) troebel kan worden.

Filter uitschakelen

De discussie over het wel of niet uitschakelen van de vijverpomp en het vijverfilter wordt breed gevoerd. Deze keuze wordt zeker ook bepaald door de vissen in de vijver. Bevat de vijver Koi karpers, dan is zuurstof en vers water een must, en moet de vijverpomp dus zeker blijven draaien.

Bij kleinere vijvers met een bestand van goudvissen en goudwinde’s kan het beter zijn om de vijverpomp wel uit te schakelen. Het water komt daarmee tot rust en er vormt zich op de bodem van de vijver een laag water met een redelijk constante temperatuur. Dit vinden de vissen prettig tijdens het overwintreren. Bij een draaiende vijverpomp wordt het water, dat in de buitenlucht wordt afgekoeld, constant door de vijver gepompt en wordt de hele vijver afgekoeld.

Waterkwaliteit controleren

Controleer ook nog even de waterkwaliteit van het vijverwater. Deze zal de komende wintermaanden zeker niet verbeteren. Neem zo nodig maatregelen om met de juiste waterwaarden (KH, PH en GH) de winter in te gaan.

Vijver afdekken met een vijvernet

In de winter hebben de vissen geen bescherming van de vijverplanten in de vijver. Daarbij hebben met name roofvogels zoals reigers zelf ook weinig te eten en wijken ze uit naar de siervijvers. Het is daarom raadzaam om gedurende de wintermaaanden de vijver af te dekken met een vijvernet.

Span dit vijvernet strak over de vijver zodat ook de katten er niet onderdoor kunnen kruipen.