vijvervissen

Een mooie vijver komt pas echt tot leven met mooie en levendige vijvervissen. 

De keuze van de vijvervissen is mede bepalend voor de inrichting en filterinstallatie van de vijver. Om een gezond bestand te hebben en te houden moet je met een aantal zakenrekening houden.

Welke vijvervissen

Niet alle vissen zijn geschikt voor een siervijver.
Zo kun je beter geen vissen uit de vrije natuur loslaten in je vijver.
Door hun schutkleur zijn ze onzichtbaar, en deze vissen zijn niet opgegroeid in een beperkte ruimte.

Koop je vijvervissen bij een goede vijversepciaalzaak of tuincentrum.

Hoeveel vissen in de vijver

De totale hoeveelheid vis in de vijver is bepalend voor de benodigde filtercapaciteit. Een overbevolkte vijver zal snel troebel worden door de afvalstoffen die deze vijvervissen produceren.
Hierbij is niet het aantal vijvervissen, maar de totale lengte van de vissen bepalend.

Als stelregel wordt het volgende aangehouden : Per 1000 liter vijverwater kun je ongeveer 20 – 25 cm vis in de vijver houden.

Vijvervissen

Goudvis

De goudvis is waarschijnlijk de meest voorkomende vissoort in de Nederlandse vijvers. Een rustige en opvallende vijvervis die veel aan de oppervlakte komt om daar naar voedsel te zoeken. De goudvis woelt ook in de vijverbodem en zal daarmee het vijverwater troebel kunnen maken. Ook lusten ze wel een hapje van sommige waterplanten.

Goudwinde

De goudwinde is een oranjekleurige snelle maar schichtige vijvervis die tot 25 tot 50 cm lang kan worden. De vijvergrootte is bepalend hoe groot de goudwindes uiteindelijk worden. Tweejarige windes zijn ongeveer 16 cm groot, vijfjarige windes 34 cm en tienjarige windes kunnen de 50 cm bereiken. De vijver moet daarom overal minimaal 80 cm diep zijn en niet veel beplanting te hebben.

Goudwindes zijn actieve vissen en springen vaak boven het water uit om prooien te vangen. De rand van de vijver moet dan ook hooog genoeg zijn zodat de goudwindes er niet gemakkelijk uit kunnen springen.

Komeetstaart (Sarasa)

De Sarasa is vanwege zijn prachtige kleurstelling een van de meest populaire vijvervissen. Het zijn sterke vissen die zelden ziek zijn. De Sarasa lijkt een beetje op de Kohaku KoiHet is een variant op de Goudvis met een rode grondkleur met witte vlekken en een enkelvoudige staart. Ook komen ze voor met een witte grondkleur met rode vlekken.

 

 

 

 

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *