Zuurstofplanten zijn belangrijk in een evenwichtige en heldere vijver.

Zuurstofplanten leven van Koolzuur (CO2) en mineralen (voedingszouten) in het vijverwater en zetten deze om in zuurstof.

Door voldoende zuurstofplanten in de vijver, ongeveer 5  planten per kubieke meter, worden overtollige voedingsstoffen opgenomen en daarmee overmatige algengroei, zoals zweefalg, voorkomen.

Plant zone’s

Iedere vijverplant heeft een voorkeur voor de standplaats. Deze standplaats kan varieren van de ‘droge voeten’ aan de vijveroever tot diep op de bodem van de vijver.

Zuurstofplanten bevinden zich over het algemeen in de diepere delen van de vijver. Dit zijn de plantzone 4, 5 en 6.

  • Zone 1:  Oeverplanten
    Deze planten staan rond de vijver in gewone tuingrond. De grond is vrij droog tot vochtig en zal alleen bij een flinke regenbui of bij overstroming van de vijver erg nat worden.
  • Zone 2:  Moerasplanten
    Meteen over de vijverrand begint de natte oever ofwel het moerasgedeelte. Het vijverwater heeft hier vrij toegang en zal de grond nat houden. Moerasplanten zijn planten die met hun wortels graag in het water staan. Voor deze planten is een standplaats van 0 cm tot circa 15 cm onder water noodzakelijk.
  • Zone 3:  Waterplanten
    Vanuit de zone van de moerasplanten komen we bij de zone van de waterplanten. Dit zijn de vijverplanten die zeer geschikt zijn voor de wat diepere delen van de vijver. Deze vijverplanten moeten met de wortels in het water staan. Ze mogen ook geheel onder water komen te staan tot ongeveer 40 cm onder water.
  • Zone 4:  Waterlelies
    Het diepe deel van de vijver, hierin vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies wortelen op de bodem van de vijver en geven de voorkeur aan rustig, stilstaand water. Waterlelies zorgen voor schaduwpartijen onder hun bladeren, waardoor algengroei wordt tegengegaan. De diepte waar we de waterlelie moeten plaatsen staat aangegeven bij de verschillende soorten. Dit kan variëren van 40 tot 120 cm onder water.
  • Zone 5:  Zuurstofplanten
    De zuurstofplanten horen net als de waterlelies in de diepere delen van de vijver. Deze planten zijn verkrijgbaar als opgepotte planten en als losse bosjes. U kunt de bosjes planten in manden met vijver-aarde of substraat en deze dan afdekken met grind.Advies is om 5 bosjes per m3 te gebruiken.
  • Zone 6:  Drijfplanten
    Deze waterplanten drijven op het wateroppervlak. Ze worden niet geplant, maar gewoon in het water gelegd.

Zuurstofplanten

Braziliaanse grasplant (Lilaeopsis Brasilensis)

Deze tropische plant uit de wateren van Centraal-Amerika en Brazilië groeit via kruipende uitlopers bodembedekkend uit in vijvers met een watertemperatuur van 15-26 °C en is ook niet winterhard.
Deze grasachtige, rozetvormende, groenbladige, tapijtvormende vijverplant verdraagt zuur tot vrij hard water en vraagt veel licht.

Bloeitijd : V-VIII

Glanzend Fonteinkruid (Potamogeton Lucens)

Glanzend fontijnkruid

Het Glanzend Fonteinkruid is een zeer goede zuurstofplant en prima toepasbaar in de vijver.

Fonteinkruid groeit erg snel en daarbij worden veel voedingsstoffen opgenomen uit het vijverwater en produceren daarbij veel zuurstof.
Het is aan te raden om ze in bodemsubstraat of een vijvermand te plaatsen. De planten breiden zich daarna al vrij snel sterk uit. Het meeste zuurstof wordt geleverd als ze geplant zijn op een diepte van -80 cm.

Standplaats: zon
Stengels tot 1 meter, bladeren tot 15 cm

Plantdiepte : Zone 4 en 5 

Lidsteng (Hippuris Vulgaris)

Lidsteng

De Lidsteng is één van de meest verkochte zuurstofplanten. De Lidsteng start al vroeg in het seizoen, vanaf februari, met groeien en zuurstofproductie.
De vorm heeft iets weg van een dennenboom.

Plantdiepte : Zone 2, 3, 4 en 5

Naaldgras (Scirpus Cernuus)

Naaldgras

Deze grasachtige moeras- of oeverplant uit o.a. Zuid-Europa en het gebied rond de Middellandse Zee groeit bodembedekkend met dichte pakketten, ronde, opgerolde, heldergroene en wintergroene bladeren waaruit in de zomer witte, pluizige bloeiwijzen verschijnen. De plant is niet helemaal winterhard, dus zet hem in ieder geval ’s winters zo diep dat de wortels niet kunnen bevriezen. Afdekken kan ook. Jaarlijks terugknippen om jong blad alle kans te geven. Voor een plek in lichte schaduw tot zon en in voedzame vijveraarde.

Plantdiepte : Zone 2, 3, 4 en 5

Bloeitijd : mei tot augustus

Standplaats : Halfschaduw / Zon

Waterpest (Elodea)

Waterpest is één van de meest bekende vijverplanten.
Waterpest is een belangrijke vijverplant voor de productie van zuurstof en biedt houvast en schuilruimte aan tal van waterdieren en hun eieren. Waterpest groeit zowel met wortels in de grond als vrij drijvend.

Waterviolier (Hottonia Palustris)

Waterviolier

De Waterviolier is een vaste waterplant met een spreidende groeiwijze die vaak als zuurstofverrijker wordt gebruikt in vijvers. Het geveerde groene blad groeit boven het wateroppervlakte uit. Rechtopstaande stengels dragen mooie, rozewitte sleutelbloem-achtige bloemen met gele kelken in mei en juni.

Plantdiepte : Zone 2, 3, 4 en 5

Bloeitijd : mei tot augustus

Standplaats : Halfschaduw / Zon

{loadposition ADS_DF_ZUURSTOFPLANT}